<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl

Dit zijn de belangrijkste redenen om je schoorsteen schoon te houden

Maak jij je schoorsteen weleens schoon? Dit is best een moeilijke klus, omdat de schoorsteen soms alleen vanaf het dak schoon te maken is. Gelukkig bestaan er professionele schoorsteenvegers die deze klus voor je kunnen klaren. Er zijn genoeg redenen om (al dan niet zelf) je schoorsteen schoon te houden. Welke dit zijn, lees je hieronder!

Brandveiligheid

Ieder jaar zijn er duizenden schoorsteenbranden waar de brandweer voor moet uitrukken. Deze branden ontstaan door vuil in de schoorsteen. Soms zitten er bijvoorbeeld vogels in de schoorsteen die een nestje maken en deze takjes kunnen in brand vliegen als er niet schoongemaakt wordt. Daarnaast is creosoot vaak een oorzaak van schoorsteenbrand. Creosoot is een teer-laag die zich op de schoorsteenwand vormt en is zeer brandbaar. Deze teer-laag bestaat uit deeltjes van hout en kolen die niet volledig verbrand zijn. Als de schoorsteen niet geveegd wordt, stapelt het zich op en wordt deze laag door de maanden heen steeds dikker. Verwijder je dit niet, dan is er een grotere kans op brand. 

Koolmonoxidevergiftiging voorkomen

Een andere reden waarom een schoorsteenveger inschakelen van belang is, is de kans op koolmonoxidevergiftiging. Vogelnestjes of creosoot zijn wederom vaak de oorzaak hiervan. De schoorsteen raakt dan een beetje verstopt en voert dan minder goed koolmonoxide af. De rook blijft dan hangen in je huis, waardoor de lucht die je inademt niet meer zo zuiver is. Het gevolg is dan dat je ernstige problemen met de ademhaling kunt krijgen. Daarnaast is koolmonoxide ook zeer giftig en kun je soms zelfs aan koolmonoxidevergiftiging overlijden. Onze tip is dan ook om een koolmonoxidemelder te installeren. Deze geeft je een waarschuwing als er teveel koolmonoxide in de lucht hangt. Koolmonoxide kun je namelijk niet zien, ruiken of proeven. 

Verzekering

De derde reden waarom je de schoorsteen proper moet houden, is vanwege de brandverzekering. De verzekeraar kan er namelijk voor kiezen om de verzekering stop te zetten als jouw schoorsteen slecht onderhouden is. Het kan dan gezien worden als nalatigheid als je de schoorsteen laat verstoffen en dan kan het bijvoorbeeld zijn dat je niets uitgekeerd krijgt van de verzekering, mocht er ooit schoorsteenbrand uitbreken.

Hoe vaak schoorsteen schoonmaken?

Meestal is het al voldoende om de schoorsteen eens per jaar schoon te (laten) maken. Gebruik je het hele jaar door de houtkachel, dan is twee keer per jaar een schoorsteen schoonmaak aan te raden. Bij een gaskachel hoef je de schoorsteen maar een keer in de twee jaar te vegen. De beste periode om de schoorsteen schoon te maken is vóór je de kachel veel gaat gebruiken. De meeste mensen gebruiken de kachel voornamelijk in de periode van oktober tot en met maart. Dit betekent dus dat je de kachel vóór deze periode even laat schoonmaken. 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten