Fred Snelderwaard, schrijft maandelijks over een onderwerp waar hij in de praktijk mee te maken krijgt.  Foto: PR
Fred Snelderwaard, schrijft maandelijks over een onderwerp waar hij in de praktijk mee te maken krijgt. Foto: PR

Uw onderneming belastingvrij overdragen… het kan nog!

Algemeen

De meeste mensen vinden, zeker in deze dure tijden, dat ze teveel belasting betalen. De meest onrechtvaardige belasting (althans dat hoor ik vaak) vindt men de schenk-of erfbelasting. Met tarieven van 10 of 20% voor de naasten en 30-40% zijn dit stevige tarieven, zeker als u bedenkt dat de schenker of erflater hier al meerdere keren belasting over heeft afgedragen.

Besparen bij of voor overlijden
Bij een goede planning valt er een hoop te besparen maar vermogen overdragen tegen 0% (vrijstellingen) kan maar heel beperkt. Op 1 uitzondering na. De Bedrijfsopvolgingsregeling (hierna BOR). Deze geldt helaas alleen voor ondernemers maar is de laatste jaren uitermate populair en ik kan u vertellen dat een groot deel van uw collega ondernemers hier gebruik van heeft gemaakt of hiermee bezig is. Waarom zult u misschien denken. Als ik u vertel dat als u uw onderneming schenkt (warme hand) of nalaat aan bijvoorbeeld uw kinderen, dat er dan een vrijstelling geldt van meer dan € 1.100.000,- (!) en ook nog 83% over het meerdere. Kortom als uw onderneming minder waard is dan de vrijstelling betaalt u dus geen belasting en voor het meerdere betaalt u maar over 17% de schenk of erfbelasting. Daar kan geen andere vrijstelling tegenop!

Opvolging
Nu zal u misschien zeggen, mijn kinderen willen niet in de onderneming werken. Het bijzondere van deze regeling is dat dat ook helemaal niet hoeft. Wat wel nodig is dat de opvolgers (in dit voorbeeld uw kinderen) de onderneming na de schenking of erfenis nog 5 jaar voortzetten. Maar dat mag ook als stille aandeelhouder of als stille vennoot met een uitvoerend directeur. In sommige gevallen is het extra besparend als uw kinderen wel in de onderneming werkzaam zijn…. maar er zijn geen voorschriften wat ze dan moeten doen als u begrijpt wat ik bedoel.
Het klinkt allemaal heel simpel maar het is wel iets dat wat uitvoering vraagt. Maar zoals gezegd, er zijn veel ondernemers die er begrijpelijk gezien de besparing, gebruik van maken. En als een aantrekkelijke regeling populair is dan wordt die meestal door onze geld zoekende overheid versobert of afgeschaft. Ook deze BOR ligt zwaar onder vuur en Prinsjesdag komt eraan. Dus als het wat voor u is…..laat u snel adviseren.. nu het nog kan.

Ik wens u een vrijgevende maand.
Mr Fred Snelderwaard (fsnelderwaard@accountantskoeleman.nl)

Nieuws overzicht

Afbeelding
Vinder rijbewijs neem svp contact op 5 uur geleden
Afbeelding
Zware fietsen niet meer welkom??? 22 sep., 14:27
Afbeelding
Samen een terrasje pikken! 22 sep., 14:24 1
Afbeelding
Wethouder Hubert Schokker geeft startsein Stoptober 22 sep., 13:52
Afbeelding
Intratuin Lisse trapt af met betoverende kerstshow 22 sep., 13:28 1