Willem de Jong en Frits Klijn (r) organiseren voor de laatste keer De Lindehoevereünie. Foto: PR
Willem de Jong en Frits Klijn (r) organiseren voor de laatste keer De Lindehoevereünie. Foto: PR

Laatste Lindehoeve reünie op 16 september

Algemeen Regio nieuws

Op 15 september is het precies 50 jaar geleden dat Open Jongeren Centrum De Lindehoeve geopend werd. Veertien jaar lang was het dé plek in Voorschoten waar honderden jongeren veel van hun vrije tijd als bezoeker of medewerker hebben besteed. Willem de Jong en Frits Klijn organiseren een grote reünie op 16 september. 

De Lindehoeve was een plek waar veel vaardigheden werden geleerd die waardevol bleken voor de rest van het leven. Denk hierbij aan vergadertechnieken, spreken in het openbaar, functioneren in een groep, financiën beheren, notuleren, omgaan met problemen’, vertellen Frits en Willem. ‘Ook werken met je handen, zoals verbouwen, solderen, lay-outs maken, elektricienswerk, typen, fotograferen, muziek maken was onderdeel van het werk op deze plek. Heel veel jongeren van toen hebben er de rest van hun leven baat bij gehad dat ze in de Lindehoeve als vrijwilliger gewerkt hebben. Een flink aantal heeft zijn beroep gemaakt van wat in de Lindehoeve werd opgepikt.’

Net als in het echte leven zijn er uiteraard ups en downs geweest in het bestaan van de Lindehoeve. ‘Ja, een aantal financiële crises, overlast van jongeren uit omliggende gemeenten, drank- en drugsproblemen, diefstal, het is allemaal voorbijgekomen. Ook dat waren, achteraf gezien, leermomenten. Natuurlijk was het begrip Open Jongeren Centrum een tijdsverschijnsel, een stroming die begin zeventiger jaren op gang was gekomen en waar de Lindehoeve op heeft meegelift. Dat ging goed totdat de maatschappij een andere kant op ging en de interesses van jongeren veranderden (individualistischer werden).  Voor de Lindehoeve hield het toen op. De bezoekers kwamen niet meer en de subsidies droogden op, met als gevolg dat het Open Jongerenwerk in Voorschoten stopte. Er is in de negentiger jaren wel geprobeerd om nog eens iets vergelijkbaars op te starten, maar de invloed daarop van de gemeente werkte verstikkend en het liep stuk.’

Reünie
Tien jaar geleden werd op de 40e verjaardag de eerste grote Lindehoev ereünie georganiseerd. Net zoals vroeger, georganiseerd door een aantal vrijwilligers en weer met groot succes. Er kwamen 500 oud-Lindehoevegangers! In die tijd is ook een Facebookgroep geopend voor ex-Lindehoevers en deze heeft nog altijd meer dan 600 mensen leden.

‘Bij die reünie is heel veel materiaal beschikbaar gekomen, waarmee binnen een half jaar het prachtige Lindehoeveboek kon worden samengesteld, met daarbij een DVD met al het op dat moment beschikbare beeld-, geluids- en tekstmateriaal. Recentelijk is er nog weer meer beeld- en geluidsmateriaal boven water gekomen.

Vijf jaar later vond de tweede reünie plaats. De opkomst was lager, maar de sfeer was goed, al vond men de ruimte (Cultureel Centrum) minder geschikt voor een kleinere groep. 

‘Daarom is nu besloten om voor de reünie voor de vijftigste verjaardag naar een andere, meer geschikte locatie uit te wijken. Ditmaal wordt het georganiseerd in het Scoutinggebouw aan het Frans Halsplantsoen, naast de Groene Kikker bij de Blauwe brug over de Vliet.’

Laatste keer
Organisatoren Willem de Jong en Frits Klijn geven aan dat het wel de laatste keer is dat een reünie in deze vorm georganiseerd wordt. Waarom? ‘Zo groot als de eerste reünie wordt het nooit meer, er overlijden steeds meer tijdgenoten en het houdt een keer op. Nog één keer knallen dus!’ De mannen hopen wel dat mensen die niet op sociale media zitten ingeseind worden door anderen.

De reünie is op zaterdag 16 september en start om 17:00 uur. Inschrijven kan vanaf 1 mei via www.lindehoevereunie.nl

Vijftig jaar geleden werd Jongerencentrum De Lindehoeve opgericht. Dat wordt op 16 september gevierd. Foto: PR

Nieuws overzicht

Afbeelding
Discussieavond op duurzaam sportaccommodatiebeleid in Voorschoten 59 minuten geleden
Afbeelding
Een mooi Weekend van Voorschoten 5 uur geleden
Afbeelding
12 oktober: Wijnproeverij bij Vabene 5 uur geleden
Afbeelding
PvdA: Zet de Vlietwijk centraal! 23 uur geleden
Afbeelding
Poëzieroute Voorschoten start met gedicht van Anne Remijn gisteren