Afbeelding

Cadeaubon voor jonge mantelzorgers tijdens ‘De Week van de Jonge Mantelzorger’

Algemeen

Voorschoten – Kinderen en jongeren die opgroeien met een ziek, beperkt of verslaafd gezinslid noemen we jonge mantelzorgers. Deze jonge mantelzorgers hebben vaak extra (zorg)taken, maken zich regelmatig zorgen en moeten soms zorg en aandacht missen. Meer dan hun leeftijdsgenoten zonder zorgsituatie thuis. Om hen te ondersteunen en zichtbaar te maken is het jaarlijks van 1 tot en met 7 juni de nationale Week van de Jonge Mantelzorger. Ook in Voorschoten worden er speciaal voor jonge mantelzorgers activiteiten georganiseerd door Voorschoten Voor Elkaar.

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur. Het zorgen voor een ander ervaren zij als normaal en het geeft ook voldoening, daarentegen kan het ook zwaar zijn.

Ook al zien deze jongeren zichzelf niet als jonge mantelzorgers, ze ondervinden wel de gevolgen van de zorgsituatie al op jonge leeftijd. Want kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn? Om jonge mantelzorgers te ondersteunen organiseert Voorschoten Voor Elkaar gedurende het hele jaar door verschillende activiteiten, zoals een zeer geslaagde dag naar Duinrell en een roofvogelworkshop. Op zondag 11 juni staat er een Virtual Reality (VR) spelletjesmiddag gepland, kijk hiervoor op onze website: www.voorschotenvoorelkaar.nl/2023/virtual-reality-spelletjesmiddag-voor-jonge-mantelzorgers

Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger worden er in het hele land diverse activiteiten georganiseerd om extra aandacht te besteden aan de jonge mantelzorgers, om hen te waarderen en hen zichtbaar te maken. Bij Voorschoten Voor Elkaar kan in deze week door jonge mantelzorgers een cadeaubon t.w.v. 15 euro worden opgehaald.

Meer informatie

Ben of ken jij een jonge mantelzorger in Voorschoten? Neem dan contact op met Diantha Hermans via mantelzorg@voorschotenvoorelkaar.nl of bel 071 - 561 90 01.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Nieuw bestuur Vereniging Noord Hofland en Frans Bakker erelid 11 uur geleden
Afbeelding
Veurs Lyceum doet mee aan Rijnlandcup 11 uur geleden
Afbeelding
VVD: Belangrijke stappen voor woningenbouw Voorschoten 20 uur geleden
Afbeelding
Archeo-workshop voor kinderen in Museum Voorschoten 20 uur geleden
Afbeelding
Wethouder Hubert Schokker start campagne 'Voorschoten gaat voor afval scheiden' 5 jun., 11:01 1