Afbeelding

Voorschotenaar Joop Burgerhout tegenstander van Martijn van IJzendoorn in simultaanpartij

Algemeen

De Voorschotense dammer, Joop Burgerhout, een van de topspelers van het landelijk spelende Leids Damgenootschap, is lyrisch over het wereldrecord simultaandammen dat grootmeester, Martijn van IJzendoorn, dit weekeinde verpulverde. Het door de Rus Alexander Georgiew in 2015 gevestigde record stond al heel scherp (45 spelers en een score van 76 %), nu werd tegen 50 dammers gespeeld met de onwaarschijnlijke score van 88 %. Hij won 38 partijen en speelde twaalf maal remise. Het zal jaren duren eer dit record verbeterd wordt, is de algemene verwachting.

Burgerhout
Joop Burgerhout was een van de geselecteerden. De tegenstand moest klasse hebben, en dat impliceerde dat niet-clubdammers bij voorbaat uitgesloten waren. Alleen spelers boven een bepaalde rating mochten meedoen, zodat uiteindelijk alleen landelijk en provinciale hoofdklassers werden toegelaten.
De perschef van de KNDB, Fred Ivens, kwam vlak voor de start naar Burgerhout toe: “Jij hebt de hoogste internationale rating van alle deelnemers, Joop”. Dat wekte verwachtingen, maar nadat tot twee maal toe een remisewending werd overzien, werd ook deze partij door de Wateringse dammer grootmeesterlijk gewonnen. “Dat is zo geweldig aan Martijn. Hij blijft scherp en denkt razendsnel, ziet in een oogwenk waar nog kansen liggen en benut die dan ogenblikkelijk. Zo ontzettend indrukwekkend!”, aldus een lyrische Burgerhout.

Simultaan
Simultaanspel is een wedstrijdvorm waarin een speler het opneemt tegen meerdere tegenstanders. Het wereldrecord simultaandammen is sinds 2010 in handen van de Nederlander Jos Stokkel die het tegen 251 dammers opnam. Tijd speelt daarbij geen rol. Het wereldrecord blindsimultaan is al negen jaar in handen van Ton Sijbrands, die zonder bord en schijven te zien 32 dampartijen speelde. Ook daarbij speelde tijd geen rol. Het vergde veel van Sijbrands en zijn tegenstanders, namelijk 48 uur eer de laatste blindpartij was afgelopen.
Bij een kloksimultaan is de klok echter essentieel: Martijn van IJzendoorn had net zo veel bedenktijd als zijn tegenstanders, namelijk twee uur voor de eerste vijftig zetten. Zijn tegenstanders konden de tijd nemen, maar Van IJzendoorn had maar een paar seconden bedenktijd voor iedere zet.


Onder de indruk
Het spel van de nieuwe wereldrecordhouder is iets waar Burgerhout erg van onder indruk. Hij heeft alle partijen nagespeeld: “Er werd flink afgeruild in de openingsfase. Dat is soms de enige remedie tegen de superieure kennis van theorieën die de top kenmerkt, maar in alle partijen kwam Van IJzendoorn met voordeel uit de opening. Dammers die het tot een eindspel redden, zagen dat kleine voordeeltje van de grootmeester veranderen in een eindspelwinst. Alle schijven stonden goed. Pure klasse”.

Wereldkampioen 
Van IJzendoorn vertrekt over een week naar Curacao om te spelen om het wereldkampioenschap. De voorbereidingen zijn intens geweest. Veel uren werden doorgebracht in de sportschool, ontelbare uren werden besteed aan nieuwe varianten. En twee maal werd geoefend met een kloksimultaan. Voor Martijn van IJzendoorn is dit wereldrecord een enorme opsteker voor het binnenkort te houden wereldkampioenschap dat eind september in Curaçao gehouden wordt. Samen met Jan Groenendijk is hij favoriet voor de titel.

Op de foto’s:

1. Van IJzendoorn doet een zet aan het bord van Joop Burgerhout

2. Een glunderende Martijn van IJzendoorn na afloop (op de achtergrond zijn vader)

Afbeelding

Nieuws overzicht

Afbeelding
Huiselijk geweld en kindermishandeling: ook in Voorschoten 3 uur geleden
Afbeelding
Forescate Dames 1 wint met 3-1 van Alliance D1 4 uur geleden
Afbeelding
Volleybaljongens Gemini Kangeroes zoeken nieuwe spelers 4 uur geleden
Afbeelding
Spetterend glow feest voor 08-09-010!! 4 uur geleden
Afbeelding
'Niet alleen lichamelijk maar ook mentaal sterker worden' 4 uur geleden