Afbeelding
Foto: VSK

Cyberaanval op gemeente afgeslagen

Algemeen Regio nieuws

Vlak voor het Paasweekend was er een cyberaanval op de ICT van zowel de gemeente Voorschoten als Wassenaar. Aan het eind van de ochtend van 29 maart werd er een piekbelasting geconstateerd. De systemen zijn daarop direct uitgezet waardoor de aanval succesvol werd afgeslagen. Dat blijkt uit een brief van het college aan de gemeenteraad. 

Direct is een crisisteam ingericht en contact opgenomen met de informatiebeveiligingsdienst (IBD) van de VNG en het Nationaal Cybersecurity Centrum (NCSC). Tevens is, mede op advies van de NCSC, de politie ingeschakeld.

Belangrijkste impact was dat ambtenaren niet meer op afstand konden werken, alleen op het gemeentehuis waren alle applicaties beschikbaar. Inwoners hebben niets van de aanval gemerkt, de dienstverlening bleef intact. Er is het hele weekend doorgewerkt en op dinsdag 2 april werkte het systeem vrijwel weer normaal. 

Alhoewel de ambtenarenorganisatie van beiden gemeenten al enkele jaren geleden werd opgeheven, wordt de ICT nog wel gezamenlijk uitgevoerd.

Nog niet duidelijk is of het om een gerichte aanval ging. De bevoegde instanties doen onderzoek. De gemeente heeft op diverse punten de beveiliging aangepast. Ook wordt het netwerk gemonitord om de betrouwbaarheid van de ICT-systemen te waarborgen, daarom is een groot aantal applicaties vanuit het buiteland niet beschikbaar. De financiële gevolgen van de aanval zijn nog niet bekend.




Nieuws overzicht

Burgemeester Stemerdink riep tijdens dodenherdenking op tot verdraagzaamheid.
Nooit meer oorlog, nooit meer haat....... en toch..! 1 uur geleden
Aat Stahlie draagt de voorzittershamer over aan Wilma Zoetemelk. Foto Willem van der Graaf
Wilma Zoetemelk volgt Aat Stahlie op als nieuwe voorzitter van de VOV 15 uur geleden 7
GroenLinks Voorschoten ging op bezoek bij Groen Schoten in België.
GroenLinks Voorschoten ontmoet Groen Schoten 3 mei, 16:10 1
Afbeelding
Repair Café op 25 mei 2 mei, 15:32
Afbeelding
Informatiebijeenkomsten over aanpassing Europaweg en Lammenschansplein 1 mei, 17:33