Afbeelding

Koningsdag

Column Regio nieuws

Volgende week kleurt Nederland weer helemaal oranje. Voor de tiende keer vieren we Koningsdag. Alhoewel Nederland sinds 1815 meerdere Koningen heeft gehad, hadden we voor 2014 nooit een Koningsdag. Wel vierde Nederland vanaf 1885 Prinsessendag en sinds 1890 werd dat onze nationale feestdag: Koninginnedag. 

Het initiatief voor Koninginnedag kwam van de Liberalen, die met het nieuwe feest de nationale eenheid van Nederland wilden benadrukken, gekoppeld aan het Huis van Oranje. 

Vóór de tweede wereldoorlog had Koninginnedag een concurrent: De Dag van de Arbeid op 1 mei. Ook die werd vanaf 1890 wereldwijd gevierd. Deze dag was politiek geladen. Veel leden van de Sociaal Democratische Arbeiderspartij (SDAP)- de voorganger van de PvdA- vierden Koninginnedag nadrukkelijk niet, maar gingen op 1 mei met veel vlagvertoon de straten op. Na de tweede wereldoorlog verloor 1 mei zijn aantrekkingskracht en zo kon Koninginnedag uitgroeien tot de nationale feestdag die het nu is. 

De verhouding tussen Koningshuis en PvdA bleef echter altijd ingewikkeld. Echter, door de jaren heen hebben alle PvdA premiers die we in Nederland gekend hebben, een belangrijke rol gespeeld bij het in stand houden van het Koninghuis. Willem Drees moest dealen met de Greet Hofmans affaire, Joop Den Uyl had te maken met Prins Bernhard in Lockheed en Wim Kok had vandoen met de vader van onze Koningin Maxima. 

Als het eropaan kwam, hielden de PvdA- premiers het Koningshuis overeind. De reden? PvdA’- ers houden niet zo van revoluties. Of zoals Den Uyl eens zei: ‘We zijn het zondig ras der reformisten, die in de smalle marges van de politiek, stap voor stap onze idealen dichterbij brengen.’ Afijn, sociaal- democraten kunnen dus niet anders.

Ik ga daarom genieten van Koningsdag. En op 1 mei zing ik uit volle borst De Internationale. Ik wens u mooie dagen toe!

Arnold Posthuma
Politicoloog en Raadslid PvdA

Nieuws overzicht

GroenLinks Voorschoten ging op bezoek bij Groen Schoten in België.
GroenLinks Voorschoten ontmoet Groen Schoten 2 uur geleden
Afbeelding
Repair Café op 25 mei 2 mei, 15:32
Afbeelding
Informatiebijeenkomsten over aanpassing Europaweg en Lammenschansplein 1 mei, 17:33
Op 15 mei is er de Verwondermarkt bij basisschool Het Kompas
Verwonder in Voorschoten 1 mei, 16:32 1
Begrotingsbehandeling 1971/1972 met v.l.n.r. wethouder Esselaar, wethouder Baron de Vos van Steenwijk, burgemeester Van der Haar, gemeentesecretaris Eveleens, wethouder Iestra en wethouder Pels.
PvdA herdenkt oud-raadslid en wethouder Paul Pels 1 mei, 09:52 1