<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Johan van Wassenaar van Duivenvoorde. Foto: Canon
Johan van Wassenaar van Duivenvoorde. Foto: Canon

Lancering website Canon van Voorschoten

  Cultuur

Op 21 november lanceert Marcel Cramwinckel, wethouder cultureel erfgoed, de website van de Canon van Voorschoten.  Precies om tien minuten over acht is het moment dat de wethouder op de knop drukt.  Iedereen is van harte welkom bij dit feestelijke moment.

Deze happening vindt plaats in de Openbare Bibliotheek van Voorschoten (Wijngaardenlaan 4). Het Lokaal Erfgoed Platform is de maker van de canon en nodigt liefhebbers van de lokale geschiedenis en erfgoed van Voorschoten uit om de lancering bij te wonen. Zij kunnen meedoen aan een interactief spel via de smartphone of laptop. Zo wordt zichtbaar welke tijdvakken de Canon bevat en wat er zoal in staat. Het Lokaal Erfgoedplatform geeft een toelichting over het ontstaan van de Canon.
 
Wat is de Canon van Voorschoten?
De Canon van Voorschoten is een concreet idee uit de Toekomstvisie 2025. De canon vertelt het verhaal van de geschiedenis van Voorschoten, van de prehistorie tot nu.  Het is de uitwerking van een concreet idee uit de toekomstvisie 2025 is tot stand gekomen in brede samenwerking met inwoners. Het is een middel om aan de hand van tijdvakken uit te leggen wat de belangrijkste gebeurtenissen, personen, teksten, kunstwerken, voorwerpen en monumenten zijn in de geschiedenis van Voorschoten. Met elkaar laten we zien waarom Voorschoten geworden is, zoals het is. Onmisbaar daarbij is natuurlijk de paardenmarkt, maar ook de vele buitenplaatsen, de onderwijsinstituten als Noorthey en Berestijn, en de Heren van Wassenaar, de stichters van kasteel Duivenvoorde.
 
Waarom de Canon van Voorschoten?
De landelijke canon wordt in het onderwijs als hulpmiddel gebruikt om onderwerpen in de geschiedenislessen te kiezen. Dit kan ook op lokaal niveau.  Daarnaast kan de canon ook gebruikt worden om de gemeente als onderscheidend op de kaart te zetten. Om die reden in de Canon in het uitvoeringsprogramma van de Structuurvisie en in de Kadernota Erfgoed opgenomen.
 
Wie heeft de Canon gemaakt?

Het Lokaal Erfgoed Platform, dat de gemeente adviseert en ondersteunt bij de uitvoering van het erfgoedbeleid, heeft de handschoen opgepakt en een website ontwikkeld. Een redactie bestaande uit leden van het LEP, specialisten en vrijwilligers hebben de pagina's met teksten en afbeeldingen gevuld. Inmiddels zijn de tijdvakken van de 17de eeuw en 20ste eeuw aardig gevuld. De Canon is geen statisch document. Er blijft gewerkt worden aan het verder vullen van de website met bijzondere verhalen uit de prehistorie, Romeinse tijd en de Middeleeuwen (1000-1500).
 
Programma
Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom bij de feestelijke opening tussen 19.30-20.30 uur in de Openbare Bibliotheek, Wijngaardenlaan 4. 
19.30-19.45: inloop en welkom met koffie en thee
19.45-19.50: Welkom door wethouder Marcel Cramwinckel
19.50-20.10: De geschiedenis van Voorschoten door Peter Jongste, redacteur van de Canon
20.10-20.15: Lancering van de website door Marcel Cramwinckel, wethouder cultureel erfgoed
20.15-20.45: In gesprek met leden van de werkgroep over de Canon van Voorschoten


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten