Het Kruispunt. Foto: Cultuurfabriek
Het Kruispunt. Foto: Cultuurfabriek

Cultuurfabriek pleit voor Kruispunt in plaats van bibliotheek

Cultuur Kunst & Cultuur

Persbericht Cultuurfabriek

Op 1 januari 2021 sluit het Cultureel Centrum. De Cultuurfabriek Voorschoten, een organisatie van ruim 30 verschillende culturele organisaties in Voorschoten, wil graag dat we een nieuwe ontmoetingsplek in het centrum van Voorschoten opzetten, waar cultuur, welzijn-en zorgorganisaties samen komen. Een locatie in het hart van het dorp en daarmee ook een een publiekstrekker voor de ondernemers in het centrum. De Cultuurfabriek pleit ervoor om de Kruispunt locatie daarvoor aan te wijzen.
Waarom is de Cultuurfabriek negatief over de huidige plannen?

Op dit moment wordt op initiatief van de Bibliotheek en het Filmtheater, en met ondersteuning van de gemeente, gesproken over een verbouwing van de bibliotheek. De twee organisaties geven aan dat de organisaties, die straks nooit meer in het Cultureel Centrum terecht kunnen, betrokken zijn bij de plannen. Dit is onjuist. De plannen van de Bibliotheek en het Filmtheater zijn gebaseerd op een inventariserend gesprek uit 2016, waarin een aantal kleine culturele verenigingen is gevraagd om hun ideeën voor een Multi Functionele Accommodatie (MFA) op tafel te leggen. Deze 'post-its, zijn vervolgens door de Bibliotheek en het Filmtheater gepromoveerd tot programma's van eisen. Op basis hiervan wordt een nieuw gebouw gepland. Met de verenigingen die drie jaar geleden die post-its hebben ingevuld is nooit gesproken over de invulling van de programma's van eisen tot het huidige plan.

Op verzoek van de Cultuurfabriek heeft de Cultuurfabriek onlangs een ruwe tekening van de verbouwplannen van de bibliotheek kunnen inzien. Uit deze tekening bleek dat de verbouwplannen goed zijn voor een filmzaal met 100 stoelen, maar niet voor een dans, theater- of muziekvoorstelling met bezoekersaantallen van 150-250 bezoekers en barfaciliteiten. Mogelijkheden die het Cultureel Centrum nu wel heeft. Minder zaalcapaciteit betekent dat organisaties niet meer in Voorschoten terecht kunnen, dan wel minder inkomsten hebben uit kaartverkoop. 

Het is bij de Bibliotheek en gemeente nog niet bekend wat de kosten van de verbouwing zijn (achterstallig onderhoud, duurzaamheid enz.)  en of de Bibliotheek en Filmtheater na de verbouwing de huur van het gebouw kunnen betalen aan de gemeente, die eigenaar is van de bibliotheek. 

Bij het inzien van de tekening werd het de Cultuurfabriek niet duidelijk of naast cultuur, ook de zorg en welzijn een plaats krijgt bij de verbouwing. Iets dat nadrukkelijk gemeentelijk beleid is en waar ook de Cultuurfabriek voor staat. 

Wat wil de Cultuurfabriek?
De Cultuurfabriek wil voorkomen dat het bloeiende culturele leven waar Voorschoten trots op is drastisch wordt ingeperkt. De Cultuurfabriek pleit voor een multifunctioneel gebouw waarin plek is voor de bibliotheek, een (film)theater, concertzaal, en ruimten voor vrijwilligersorganisaties, cultuur-, welzijn-en zorgorganisaties, grand-café enz. in het centrum van Voorschoten. Een gebouw waar jong en oud goed terecht kunnen en verschillende organisaties gezamenlijk een bijdrage leveren aan het welzijn van de inwoners in Voorschoten. Een ontmoetingsplek die zeven dagen in de week overdag en in de avond open is. Zo'n ontmoetingsplek is dan tevens een publiekstrekker voor de ondernemers in het centrum. En voor de bezoekers van buiten Voorschoten een uitnodigende plek. 
Door de samenwerking tussen cultuur-, zorg-, en welzijnsorganisaties op één centrale plek kan een grotere bijdrage worden geleverd aan 'goede zorg en een vitale, toegankelijke samenleving' (coalitieakkoord 2018-2022).

De Cultuurfabriek vraagt de gemeente om de Kruispunt-locatie te heroverwegen, vanwege de historie, centrale ligging en goede bereikbaarheid en de kosten voor verbouwing van de bibliotheek in deze locatie te steken. De Kruispunt-kerk sluit binnenkort en komt leeg te staan. De gemeente geeft aan dat een eerdere verkenning uit 2016 aangeeft dat dit niet haalbaar is. De omstandigheden zijn inmiddels echter gewijzigd. Later is besloten om het Cultureel Centrum te verkopen (2017), staat de gemeente niet meer onder financieel toezicht (2018) en is er een ander college (2018), die graag de dwarsverbanden wil leggen tussen cultuur, zorg en welzijn.
De raadscommissie praat binnenkort over wat er op de locatie Het Kruispunt gaat gebeuren. De beslissing hierover is van belang voor ieder in Voorschoten. Voor zover bekend heeft u nog niet kunnen participeren over de invulling van de locatie Het Kruispunt. Als u het eens bent met de Cultuurfabriek, kom dan ook naar deze raadsvergadering of deel uw mening en ideeën met ons door een bericht te sturen naar: cultuurfabriekvoorschoten@gmail.com

Dit bericht van de Cultuurfabriek is niet namens de Bibliotheek en het Filmtheater.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Voorschotense Krant vrijdag in de bus en op www.voorschotensekrant.nl 20 minuten geleden
Afbeelding
"BLIJSPEL" VERGETELHEID toneelgroep Voorschoten: alleen nog kaarten voor 6 april 3 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 9 uur geleden
Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 13 uur geleden 26
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 27 mrt, 15:44 9