Zodra het lint was doorgeknipt, kon het feest beginnen. Foto's: Tante Leen
Zodra het lint was doorgeknipt, kon het feest beginnen. Foto's: Tante Leen

Tante Leen speelt na 20 jaar nog lekker door

Cultuur Kunst & Cultuur

Met limonade, taart en natuurlijk heel veel spelletjes vierde Speelotheek Tante Leen afgelopen zondag 2 februari haar 20-jarig bestaan. In de eigen ruimte bij de bibliotheek staan inmiddels zo'n 1000 stuks speelgoed die kinderen tot 12 jaar een paar weken kunnen lenen. 

In 2000 had initiatiefneemster Adrie Brands al 500 spellen en materialen. 'Toen konden we maar 100 leden hebben. Die meldden zich al snel aan en was er zelfs een wachtlijst want ieder lid mag drie stuks speelgoed uitkiezen en als je er dan maar 500 hebt, wordt de keuze wel heel klein.'

Maar de speelotheek kreeg meer ruimte in de bibliotheek en daardoor kon het aantal speelgoed worden uitgebreid. Nu is de wachtlijst verdwenen, zijn er 200 leden, 17 vrijwilligers en staan er nieuwe plannen op stapel. 'Dankzij de sponsoring van 't Nut Voorschoten hebben we zo'n 100 nieuwe opbergdozen kunnen aanschaffen', zegt penningmeester Henri van den Broek. 'En dat was hard nodig want de oude waren dringend aan vervanging toe. Daar komt dit jaar ook nog nieuw zomerspeelgoed bij zoals een glijbaan maar die zijn nu nog niet te koop. Bovendien gaan we de website verbeteren zodat het ook mogelijk is om speelgoed online te reserveren.'

Kortom: Tante Leen speelt na 20 jaar nog lekker door. De collectie bevat gezelschapsspellen, puzzels, bouw- en fantasiemateriaal, motorisch en educatief speelgoed, computerspellen (educatief) en muziekinstrumenten voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar. (Groot)ouders en instellingen kunnen lid worden voor maar € 20,- per jaar. Leenkosten variëren van € 0,75 tot € 2,50 per artikel per drie weken. 

En wie een kinderfeestje buiten wil geven kan ook terecht bij de speelotheek. Er zijn speciale verjaardagskoffers, die dit jaar worden uitgebreid met een piratenkoffer, glijbanen, kleine trampolines, grasdarts, ringwerpen, zomerski's en meer. En voor binnenfeestjes zijn er sjoelbakken, poppenkasten, voetbalspellen, karaokesets en Wii!

Nog wensen? 'Oh genoeg', zegt Adrie. 'Zo hebben we dringend vrijwilligers nodig. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij www.bijtanteleen.nl.' Daar is ook meer informatie over het speelgoed te vinden. De speelotheek is op dinsdag, woensdag, vrijdag en zondag geopend. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Nieuws overzicht

Afbeelding
Wethouders schrijven mee voor Write for Rights, Amnesty International briefschrijfactie 16 uur geleden
Afbeelding
Topdrukte op het kasteel 9 dec., 12:51
Afbeelding
Taxatiemiddag in Het Wapen van Voorschoten 9 dec., 12:49
Afbeelding
Indrukwekkende lichtjesavond op Rosenburgh 9 dec., 08:32 2
Afbeelding
PvdA- Gemeente: ga de boer op! 8 dec., 19:25