<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Foto:
Kunst & Cultuur

Orgelseizoen in Voorschoten

  Cultuur

Voorschoten heeft het unieke geluk over drie orgels te beschikken die in de achttiende/negentiende eeuw werden gebouwd en die vandaag de dag nog steeds te beluisteren zijn. Twee zijn er bekend. 

Het Zeeman orgel uit 1720, dat dit jaar na de verbouwing van de Dorpskerk weer bespeeld gaat worden. En heel bijzonder: het viert dit jaar ook zijn 300e verjaardag! Het Mitterreither orgel van de Laurentiuskerk is van rond 1790, dus een stuk jonger, maar het verkeert eveneens in goede bespeelbare staat. Het derde oude orgel van Voorschoten is minder bekend en ook een stuk kleiner. Het betreft een zgn. flötenuhr. Deze prachtige staande klok is in kasteel Duivenvoorde te vinden. Op hele en halve uren laat hij een melodietje horen via een piepklein ingebouwd orgeltje. Met een beetje geluk zou u het tijdens de rondleiding kunnen horen ware het niet dat het instrument nodig restauratie behoeft.  De drie oude orgels zijn een kostbaar bezit voor ons dorp. Gelukkig zijn er ook mensen in de weer die ervoor zorgen dat de instrumenten uitgebreid voor publiek zijn te horen.            

Jaarlijks organiseert de Stichting Laurentiusorgelconcerten een zestal bespelingen op het Mitterrreither – van den Brink orgel. En bij de Dorpskerk is er eveneens een commissie die jaarlijks de beiaard-orgel concerten in september organiseert. Nu de dagen gaan lengen en het warmer wordt, starten weer de concerten. In de Dorpskerk pas in het najaar, met een feestelijke verjaardag-serie. 

In de Laurentiuskerk is het eerste concert op zondag 19 april. Bert Mooiman komt dan speler en als gast neemt hij  Thies Roorda mee. Hij was ooit fluitist bij het Radi Filharmonisch Orkest en is nu hoofdvakdocent fluit aan het Koninklijk Conservatorium.  Ze spelen werken van Joseph Haydn, Camille Saint-Saëns en Sigfrid Karg-Elert, maar ook minder bekende namen als de achttiende-eeuwse componisten John Ranish en Marin Marais. Bijzonder is de uitvoering van de Nocturne ‘La Serenata’ van de 19e-eeuwse Haagse componist Johannes Meinardus Coenen.De bespeling begint om 20.00 uur en is vrij toegankelijk. Gebruikelijk is er een deurcollecte aan het eind, want orgels leven van de lucht, maar organisten niet. 

Onder voorbehoud van de maatregelen rondom het coronavirus: Schrijf het maar vast op in de agenda: 19 april, 20.00 uur, Laurentiuskerk, orgelconcert Bert Mooiman en Thies Roorda!De andere concerten staan gepland op 17 mei en 14 juni. Voor verdere actuele informatie zie onze website: www.laurentiusorgelconcerten.nl, of pak uit de kerk de nieuwe gids Orgelconcerten 2020 in Zuid-Holland West mee, met daarin de data en tijden van alle orgelconcerten in onze regio.  Peter van Beurden namens de Orgelcommissie.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten