Veel oude tramwagens kregen een tweede leven als schuurtje. Deze wagen stond  in Ruurlo.
Veel oude tramwagens kregen een tweede leven als schuurtje. Deze wagen stond in Ruurlo. Foto: Gerard de Graaf

Restauratie 123 jaar oude tramwagen dankzij gift Rabo Clubsupport

Cultuur Kunst & Cultuur

Rabo Clubsupport heeft in het kader van de jaarlijkse Clubsupportactie recent 1000 euro geschonken aan Stoomtrein Katwijk Leiden voor de restauratie van een oude goederenwagen. Met deze gift kunnen zij de restauratie voortzetten van een heel oude tramwagen van de Gelderse Tramwegen.

Tramwagen van maar liefst 123 jaar
Deze tramwagen is in 1897 door Werkspoor is gebouwd als gecombineerde post-bagagewagen voor de Geldersche Stoom Tramweg Maatschappij en kreeg als nummer DP 8. In de jaren ’30 werd het postgedeelte verwijderd, mogelijk na herstel van een ernstig ongeval. De wagen is toen omgenummerd in GV 8. Onder dat nummer zal deze goederenwagen regelmatig worden ingezet bij het smalspoormuseum aan het Valkenburgse Meer.

Schuur
Nadat de tramdiensten in de jaren ’50 werden gestaakt, is veel goederenmaterieel verkocht aan particulieren en bedrijven om gebruikt te worden als schuurtje. Deze wagen kwam terecht bij de politiehondenvereniging in Ruurlo. In de jaren ‘70 werd de wagenbak doorverkocht aan een boer, die de wagen tot in de jaren ‘90 als stal gebruikte. In 2013 is deze voormalige post-bagagewagen in de deplorabele toestand toegevoegd aan de collectie van Stoomtrein Katwijk Leiden

Restauratie
Het frame, de buffers, de wielen en de bladveren waren niet meer aanwezig en zijn door de vaardige vrijwilligers van het museum opnieuw gemaakt waarbij zoveel mogelijk gebruik is gemaakt van de originele bouwtekeningen. Ook van het oorspronkelijke houtwerk was niet veel meer over en is vervangen. Van het stalen frame en de stalen profielen van de wagenbak en het dak zijn alleen de slechte delen vervangen om zoveel mogelijk van het origineel te behouden. Stoomtrein Katwijk Leiden bestaat inmiddels 50 jaar. Er is in die tijd veel ervaring opgedaan in het restauratiewerk. Het meeste werk is inmiddels gedaan. In de winter wordt de constructie van de vier aspotten en de verenpakketten ter hand genomen.

Stoomtrein Katwijk verwacht de wagen rijseizoen 2021 in dienst te kunnen stellen en dankt alle leden van de Rabobank Leiden-Katwijk die op hen heeft gestemd.

Meer info: www.stoomtreinkatwijkleiden.nl 

Nieuws overzicht

Royal Funk  maakte er een avondje onvervalste jazz van.
Royal Funk betoverde publiek tijdens PJPJ concert 5 uur geleden
Afbeelding
Binnenkort in de bibliotheek Voorschoten-Wassenaar 7 uur geleden
Afbeelding
Actie groep 8 Fortgens levert € 1000,- voor ALS en de Koningsspelen 9 uur geleden
Burgemeester Stemerdink reikte vanmorgen zeven Koninklijke Onderscheidingen uit in Kasteel Duivenvoorde.
Zeven Voorschotenaren krijgen een lintje 13 uur geleden
De ambtenaren gaan een paar jaar vanuit de Van Beethovenlaan werken.
Ambtenaren naar kantoorruimte Van Beethovenlaan, niet in het centrum 13 uur geleden