Het beeldje uit 1966 is op 13 november te zien in het Brandweermuseum Voorschoten. Foto: PR
Het beeldje uit 1966 is op 13 november te zien in het Brandweermuseum Voorschoten. Foto: PR

Brandweer Voorschoten landskampioen?

Cultuur Kunst & Cultuur

(Persbericht) Zo, zult u denken, wat een prestatie van ‘onze’ brandweermannen uit Voorschoten. Dat is het ook maar we hebben het hier over het jaar 1966. Brandweerwedstrijden zijn van alle dag. Alleen zijn de tijden veranderd. 

Deed Voorschoten jaren geleden nog mee aan zulke wedstrijden, tegenwoordig is het wat lastiger om een wedstrijdploeg bij elkaar te krijgen, te houden en te oefenen.

Vroeger lag het wedstrijdniveau hoog en was Voorschoten maar liefst zeven keer landskampioen. Er was toen veel strijd met buurgemeente Wassenaar die zes maal kampioen werd. Hoe komen we daar nu bij?

Een oud secretaris van de Nederlandse Vereniging van Brandweer Commandanten is als vrijwilliger de geschiedenis van de brandweer Nederland aan het inventariseren. Zo kwam hij bij Voorschoten uit in 1966. 

Destijds kreeg men een eigen trofee en een wisselbeker. Deze wisselbeker had de oud secretaris bij zich wat ons zeer verheugde. Hierop was als laatste jaar 1966 ingevuld. Waarom dit is blijft vooralsnog een raadsel. 

Het lokale beeldje is wel nog in Voorschoten aanwezig en kan op zaterdag 13 november bekeken worden. Dan is het brandweermuseum weer open van 10 tot 12 uur. We zullen u het achterliggende verhaal over de wisselbeker dan ook vertellen.

Jos van den Berg
stichting ‘Spuit 41’ Voorschoten
brandweermuseum Voorschoten
(achter de brandweerkazerne Voorschoten, ingang Zwaluwweg)

Nieuws overzicht

Afbeelding
Discussieavond op duurzaam sportaccommodatiebeleid in Voorschoten 54 minuten geleden
Afbeelding
Een mooi Weekend van Voorschoten 5 uur geleden
Afbeelding
12 oktober: Wijnproeverij bij Vabene 5 uur geleden
Afbeelding
PvdA: Zet de Vlietwijk centraal! 23 uur geleden
Afbeelding
Poëzieroute Voorschoten start met gedicht van Anne Remijn gisteren