<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
<p>Het rijk gedecoreerde behang in de Blauwe Logeerkamer was de inspiratie voor een nieuwe lijn artikelen in de Kasteel & Landgoedwinkel en maakt onderdeel uit van de nieuwe tentoonstelling Foto: VSK&nbsp;</p>

Het rijk gedecoreerde behang in de Blauwe Logeerkamer was de inspiratie voor een nieuwe lijn artikelen in de Kasteel & Landgoedwinkel en maakt onderdeel uit van de nieuwe tentoonstelling Foto: VSK 

(Foto: )
Kunst & Cultuur

Bloeiend Kasteel Duivenvoorde is weer open

  Cultuur

Wat heeft het Voorschotense Kasteel Duivenvoorde te maken met het Mauritshuis? Die vraag is snel beantwoord want de eerste directeur van het Mauritshuis was Johan Steengracht van Oostcapelle, een familielid van de toenmalige eigenaar van Kasteel Duivenvoorde Johan Steengracht. En daarom beschikt het Kasteel over de allereerste catalogus van het Mauritshuis uit 1818. Het Kasteel is afgelopen weekend weer voor publiek open gegaan. De bijzondere catalogus is nu te zien in de nieuwe tentoonstelling ‘Bloeiend Duivenvoorde’. 

Het Mauritshuis viert dit jaar haar 200-jarige bestaan en de band die al sinds het begin bestaat, wordt in de expositie gevierd met bloemen en natuurmotieven uit de collectie, samengesteld door conservator Simone Nieuwenbroek. ‘Bloemen zie je niet alleen hier in het park maar ook vooral in de inrichting van het Kasteel. Behang, gordijnen, porselein, serviezen en zelfs 19-eeuwse jurken met bloemmotieven. Bijzonder is het boek van Maria Sybilla Merian uit de 17e eeuw dat in het bezit van de familie was. Het boek bevat zeer gedetailleerde ingekleurde tekeningen van planten en insecten uit Suriname, vergezeld van vaak verrassende teksten waar destijds heel wat wenkbrauwen in afkeuring over gefronst werden. Ook is het herbarium van Cornelia van Nellesteyn, echtgenote van Johan Steengracht’ te bekijken die verschillende gedroogde planten en bloemen van wetenschappelijke namen voorzag. 

Gussekloo
Tot zo ver binnen maar er is ook aandacht voor buiten. Onlangs ontving het kasteel namelijk een schenking van de familie Gussekloo, nazaten van de tuinbazen van Duivenvoorde. Het Engelse wandelpark is halverwege de 19e eeuw aangelegd door tuinarchitect J.D. Zocher jr., drie generaties, Willem, Dirk en Willem Gerard Gussekloo, hielden de siertuinen, kassen en moestuin bij. Tijdens de tentoonstelling zijn er portretten, een jubileumbord, foto’s en een wandelstok te zien, maar ook een piepklein briefje van de baron waarin hij er bij de tuinbaas op aandrong toch vooral een oogje te houden op die nieuwe tuinjongen.

Kasteel- & Landgoedwinkel
Het destijds hypermoderne behang in de Blauwe Logeerkamer uit 1870 heeft een gevolg gekregen. Het behang, rijk gedecoreerd met bamboestengels, vogels en insecten was de inspiratie voor een nieuwe lijn artikelen waaronder brillenkokers, notitieblok en kaarten, in de Kasteel & Landgoedwinkel. In de winkel, gevestigd in de Groene Salon van het kasteel zijn overigens nog veel meer leuke cadeautjes te vinden en is zeker ook een bezoekje meer dan waard.
Website
Verder is de website kasteelduivenvoorde.nl vernieuwd. Het heeft een compleet nieuw uiterlijk gekregen met bewegende beelden van het landgoed en biedt de bezoeker nog meer informatie. Binnenkort is ook de collectie digitaal toegankelijk en kan het kasteel en park online worden doorlopen. Het werk aan het kasteel gaat nog altijd door. Op dit moment wordt bijvoorbeeld de zuidvleugel opnieuw geverfd en is de restauratie van de zonnewijzer net afgerond.

Audiotour
De audiotour is dit seizoen beschikbaar in drie talen: Engels, Duits en Nederlands. Voor kinderen is er een familietour in het Nederlands en in het Engels. De teksten zijn ingesproken door nazaten van de familie die bijna 800 jaar op het Kasteel woonden. Uiteraard zijn de ‘bloeiende verhalen’ van de expositie aan de audiotour toegevoegd. De rondleidingen onder leiding van een gids zijn ook te boeken via de vernieuwde website. 


&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=voorschotensekrant.nl&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;
Meer berichten