Afbeelding

HMC gaat zorg uitbreiden

Human Interest

Den Haag, 13 mei 2020 - Vanaf maandag 18 mei gaat HMC stapsgewijs de poliklinische zorg en operaties uitbreiden. De medisch specialisten bekijken welke patiënten het eerst zorg nodig hebben. Deze patiënten worden gebeld voor een afspraak. We blijven uitgebreide maatregelen nemen om patiënten veilige zorg te verlenen.

De afgelopen weken hebben we ons enorm ingespannen om te zorgen dat coronapatiënten de juiste zorg kregen. Ook konden patiënten bij ons ziekenhuis terecht bij spoed, zoals voor traumazorg, verloskunde, neurochirurgie of oncologie.

Geduld
Maar veel patiënten moesten geduld hebben, omdat veel niet-acute afspraken en operaties moesten worden afgezegd. Daniëlle Horbach, lid raad van bestuur: “Patiënten reageerden vaak begripvol en toonden geduld. Daar zijn we heel dankbaar voor, want het was alle hens aan dek in HMC vanwege corona. Maar daarom ben ik heel blij dat we nu weer stapsgewijs de niet-acute zorg kunnen oppakken. Zo kunnen we de ontstane achterstand aanpakken en voorkomen dat gezondheidsklachten van patiënten verergeren.”

Stapsgewijze uitbreiding
Artsen van HMC blijven patiënten (beeld)bellen waar mogelijk. Maar daarnaast kunnen we ook weer meer patiënten gaan zien in ons ziekenhuis. De medisch specialisten bekijken voor elk specialisme welke patiënten het eerst zorg nodig hebben. Dit doen zij op basis van landelijke richtlijnen vanuit de Nederlandse Zorgautoriteit. Daniëlle Horbach licht dit toe: “Vanuit het ziekenhuis nemen we contact op met de patiënten die kunnen komen. Helaas zullen veel patiënten nog steeds geduld moeten hebben. We moeten ruimte houden voor coronazorg en we kunnen door de veiligheidsmaatregelen niet veel patiënten tegelijk in ons ziekenhuis ontvangen. Maar het is fantastisch dát we weer patiënten kunnen zien en behandelen.”

Veiligheid staat voorop
HMC gaat dit op een veilige en verantwoorde manier doen. We screenen aan de deur en meten de temperatuur, we hebben veilige looproutes en afstanden in de wachtkamer en we vragen mensen om zo kort mogelijk in het ziekenhuis te zijn.

Eén patiënt, geen begeleider
Daarnaast verzoeken we patiënten vanaf maandag 18 mei om alleen naar de polikliniek te komen, dus zonder begeleider. In overleg met de afdeling kunnen we in bijzondere omstandigheden een uitzondering maken. Daniëlle Horbach: “Dat is niet altijd fijn, maar op deze manier maken we ruimte voor meer patiënten in de wachtkamers, verkorten we de screeningstijd aan de deur en houden we met elkaar ons ziekenhuis veilig voor al onze patiënten, bezoekers en medewerkers. Een tip heb ik wel: patiënten kunnen het gesprek met de arts opnemen op hun mobiele telefoon of een naaste laten meeluisteren via de telefoon. Dan kan je de informatie toch samen nabespreken.”

Nieuws overzicht

Afbeelding
Dit weekend gaat de zomertijd in 3 uur geleden
Afbeelding
22 Nieuwe Voorschoten 3 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe bomen in het Berkhoutpark 11 uur geleden
Afbeelding
Feyenoord komt naar Voorschoten! 23 mrt., 10:29
Afbeelding
Laurentiusorgelconcert met 21-jarige Maarten Wilmink 22 mrt., 15:55