Vanwege de anderhalve meter afstand werd de persconferentie in de raadzaal van het gemeentehuis gehouden. Foto: VSK
Vanwege de anderhalve meter afstand werd de persconferentie in de raadzaal van het gemeentehuis gehouden. Foto: VSK

Coronamaatregelen versoepeld, nu de uitwerking

Politiek Politiek

‘Ik hoop dat het waarnemen van korte duur is’, zei burgemeester Charlie Aptroot vanmiddag tijdens zijn eerste Voorschotense persconferentie, traditiegetrouw twee dagen voor de raadsvergadering. Hij komt midden in de versoepelde maatregelen rondom de coronacrisis naar het dorp

‘En ik hoop dat niet omdat ik Voorschoten niet leuk vind maar omdat ik hoop dat burgemeester Bouvy-Koene snel weer beter is. Ik verwacht dat zij binnen enkele maanden weer aan de slag kan.’ In de tussentijd neemt de waarnemend burgemeester de volledige portefeuille over met onder andere veiligheid. Omdat Aptroot pas afgelopen donderdag is begonnen met zijn werk, voerde wethouder Paul de Bruijn het woord omtrent de versoepelde coronamaatregelen. 

‘We zijn er blij mee maar ook druk bezig met de uitvoering. De overheid geeft de richtlijnen maar de rest is aan de lokale overheden. Zo hebben we overleg met de horeca. Hoe kan deze zo veilig mogelijk open? Maar ook hoe we de non-food kramen op de vrijdagmarkt kunnen inpassen en vanaf wanneer? 

Met de kinderboerderij is overleg over de openstelling. Beheer Sandy Seijn heeft al aangegeven daarin heel voorzichtig zijn en ik ben het met haar eens. Op de kinderboerderij zijn ook zorgmedewerkers, een kwetsbare groep, daar moet je voorzichtig mee om gaan. Bovendien beschikt de kinderboerderij niet over voldoende personeel om de aantallen bezoekers in de gaten te houden zodat het veilig blijft. 

Ook het zwembad gaat nog niet open. Dat heeft een praktische reden, de verwarming heeft de afgelopen maanden natuurlijk uit gestaan en het water is ijskoud. Dat is niet zo snel weer op temperatuur. Ook zijn er nog vragen rondom de douches en de looproutes. Ook met hen zijn we in gesprek. Het is aan Sportfondsen om aan te geven wanneer het weer mogelijk is om te zwemmen. 

De scholen en de kinderdagverblijven zijn weer open maar in tegenstelling tot wat werd gedacht, mogen ook de gymzalen open. Dat is net bekend geworden en ook daarover zijn we in overleg met de scholen. 

En er zijn veel vragen van ondernemers over de steunmaatregelen. Zojuist is bekend geworden dat er nog meer ambtenaren worden ingezet om de vragen snel te beantwoorden maar ook om te zorgen dat ondernemers zo snel mogelijk geholpen worden. En ook veel culturele en maatschappelijke organisatie hebben het financieel zwaar. De huur moet wel betaald worden. Wij overwegen kwijtschelding maar ook daarover is nog geen uitsluitsel.’

Wat dat financieel voor Voorschoten betekent is nog niet bekend. ‘Nog niet zo lang geleden stonden we onder financieel toezicht, het gaat beter maar we hebben nog niet veel vet op de botten. Als er dan zo’n financiële klap bovenop komt, is dat ernstig. We zijn aan het inventariseren wat het betekent voor de begroting en hoe we daar op kunnen inspelen.’

Nieuws overzicht

Afbeelding
VKK-jubileumconcert De Vliegende Hollander 14 uur geleden
Oude Stationslaantje.
Geen flexwoningen maar permanente bouw Oude Stationslaantje 23 uur geleden
Afbeelding
Bloed, zweet en tranen bij oefening Corbulotunnel 24 mei, 08:45
Afbeelding
Grote oefening in Corbulotunnel 23 mei, 12:46
Afbeelding
Asfaltwerkzaamheden op diverse plekken in het dorp 23 mei, 12:37