Afbeelding
Foto: Openbaar Ministerie, om.nl

Tot 10 jaar cel geëist na cocaïnevangst in Voorschoten

Politie 112

Dat was even schrikken, bijna een jaar geleden op 8 december. De politie vond tijdens een inval 2000 kilo in een garagebox in Voorschoten met een straatwaarde van € 150 miljoen. En dat is ons ‘rustige’ Voorschoten, of zoals het AD kopt: 150 miljoen verstopt in burgerlijk dorpje. Het was in ieder geval reden voor het aantrekken van een ondermijningsregisseur in Voorschoten want de garagebox was volkomen legaal gehuurd. Zo komen onderwereld en bovenwereld met elkaar in aanraking. 

De zeven verdachten stonden afgelopen week voor de rechter en hoorden celstraffen van zeven tot tien jaar tegen zich eisen voor handel in drugs, wapenbezit en witwassen. Dat meldt het Openbaar Ministerie. 

Het onderzoek naar de zeven verdachten startte in november 2021 nadat een bewoner van een appartementencomplex in Amsterdam getuige was van een mogelijke ontvoering. Op basis van de verklaring van de getuige, camerabeelden en herkenning van het kenteken van een bestelbus, kon de politie later die dag vijf mannen aanhouden. Niet lang na de aanhouding bleek dat het om een poging om een ripdeal ging. 

De witte bestelbus blijkt een cruciale rol te spelen in het onderzoek. Uit locatiegegevens van deze bus en camerabeelden blijkt dat die in de ochtend van 4 november ook in Voorschoten is geweest, samen met twee andere bestelbussen. In de in beslaggenomen telefoons van verdachten vindt de politie chatberichten die duiden op het vervoeren en distribueren van verdovende middelen waarbij drie bussen worden gebruik. Die voertuigen rijden naar diverse woningen en loodsen in Amsterdam, Den Haag en Voorschoten. Uit het onderzoek van de politie blijkt dat met deze drie bestelbussen 2060 kilo cocaïne is opgehaald uit Voorschoten. Daarvan zou 1860 kilo bestemd zijn voor Amsterdam en 200 kilo voor Den Haag.

Bij het transport en de distributie van dit soort grote hoeveelheden gaat het zonder uitzondering om extreem professionele organisaties, stelt de officier van justitie. “De verdovende middelen werden ondergebracht in appartementencomplexen met inpandige parkeergarages waar je onopvallend en veilig in en uit kunt rijden met tags die het hek op afstand openen. Garages van bewoners die druk zijn met hun dagelijkse beslommeringen. Woningen die enkel voor het criminele doel van het opslaan van verdovende middelen zijn gehuurd en worden bewoond door spookburgers.”

Volgens de officier van justitie heeft de harddrugsindustrie inmiddels de omvang van een forse multinational: “De hoeveelheden worden groter, dit onderzoek is daarvoor illustratief en er gaan exorbitante bedragen in om, waarmee het zeer lucratief is en de belangen groot zijn.” 

De rechtbank doet op 16 januari 2023 uitspraak.

Bron: Openbaar Ministerie


Nieuws overzicht

Afbeelding
Vechtpartij bij opvanglocatie Gouden Leeuw 3 uur geleden 5
Burgemeester Stemerdink ontving het eerste exemplaar uit handen van auteur Jan Spendel.
Honderd jaar sociaaldemocraten in Voorschoten 4 uur geleden
De genomineerden en winnaars van 2023. Er kan genomineerd worden voor de awards van 2024.
Nomineren voor de Voorschoten Awards 4 uur geleden
Afbeelding
PvdA blij met vernoeming park naar Max van der Stoel gisteren
Op 4 mei wordt de film 'Verdwenen Stad' vertoond over de onthutsende rol van de Amsterdamse tram in de Tweede Wereldoorlog
Programma Filmtheater gisteren