<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Marleen Persoon van Voorschoten Lokaal krijgt uitleg van de studenten. Foto: Voorschoten Lokaal
Marleen Persoon van Voorschoten Lokaal krijgt uitleg van de studenten. Foto: Voorschoten Lokaal
Politiek

Studenten Hogeschool Leiden: Woningtekort Voorschoten niet nodig!

  Politiek

(Ingezonden door Voorschoten Lokaal) Een groep 4de jaars studenten Commerciële Economie van de Hogeschool Leiden hebben een studiedag over het thema Wonen in Voorschoten georganiseerd. In een geanimeerde brainstormsessie, samen met leden van Voorschoten Lokaal, hebben zij het woningprobleem van Voorschoten geanalyseerd. Hun conclusie: het tekort aan woningen zou te wijten kunnen zijn aan gebrek aan politieke wil, lef en doortastendheid.

Op zondag 1 december hebben vier studenten in het kader van hun afstuderen in de Commerciële Economie aan de Hogeschool Leiden onderzocht wat de oorzaken en oplossingen van het woningtekort in Voorschoten is.

Zij gebruikten de werkmethode "Hackathon". Een hackathon is een brainstormbijeenkomst met als doel om, in een beperkte tijd, een innovatieve en creatieve oplossing te bedenken omtrent een bepaald probleem. In dit geval hebben zij het probleem van het tekort aan betaalbare woningen in Voorschoten aangepakt. Behalve de studenten van de Hogeschool namen een aantal leden van Voorschoten Lokaal  deel aan de bijeenkomst.

De studenten kwamen tot de conclusie dat het grootste probleem van het wonen in Voorschoten bestaat uit het tekort aan betaalbare woningen. Er staan ruim 500 inwoners van Voorschoten op een wachtlijst voor een sociale huurwoning, terwijl de gemiddelde wachttijd ruim 6 jaar is. Een uitzichtloze situatie.

Wanneer er 500 betaalbare woningen worden bijgebouwd voor één of tweepersoonshuishoudens gaat de woningmarkt weer bewegen. Ouderen die kleiner willen wonen, weduwen, weduwnaars en alleenstaande krijgen de kans om door te stromen naar een betaalbare passende woning, waardoor grotere woningen beschikbaar komen voor gezinnen.
Jongeren, starters, gescheiden mensen en werknemers van ondernemingen in Voorschoten krijgen de kans om een betaalbare woning in Voorschoten te krijgen. Ook het schreef wonen; mensen die een te lage huur betalen in verhouding met hun inkomen, is in Voorschoten een groot probleem.

Gemeenteraadslid Marleen Persoon: "geweldig hoeveel kennis en betrokkenheid mijn leden en dus inwoners van Voorschoten hebben. Daar moeten we als gemeente meer gebruik van maken"!

Na een grondige studie van de plattegrond van Voorschoten, blijkt dat er nog voldoende plaats is om te bouwen, zonder dat het ten koste gaat van het groen of de voorzieningen. Het is een kwestie van politieke wil, lef en doortastendheid om het probleem echt aan te pakken.

Wel wijzen de studenten er op, dat het belangrijk is om tegelijkertijd te zorgen dat de voorzieningen van openbaar vervoer en uitgaan past bij alle groepen van inwoners.
 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten