Afbeelding

GroenLinks: blij met inzet gemeente voor een Rookvrije Generatie

Politiek

(persbericht GroenLinks) Tijdens de begrotingsbehandeling in 2018 riep GroenLinks per motie het college op om het roken onder kinderen en jongvolwassenen verder terug te brengen. We zijn blij dat dit onderwerp in het nieuwe uitvoeringsprogramma lokaal gezondheidsbeleid de komende jaren de aandacht krijgt die het verdient.

Investeren in een rookvrije generatie levert veel op, want hoe jonger het kind is als het begint met roken, hoe eerder het is verslaafd. We willen minderjarigen beschermen tegen de gevaren van roken en de verleiding om te gaan roken minimaliseren. Rookvrij opgroeien moet vanzelfsprekend worden.

Nog steeds raken, iedere week opnieuw, honderden kinderen in Nederland verslaafd aan roken. Van alle rokers steekt 70% vóór het 18e levensjaar de eerste sigaret op: 35.000 kinderen per jaar. Ruim de helft van de rokers sterft aan de gevolgen ervan; elk jaar zo'n 20.000 Nederlanders. Roken veroorzaakt bij veel mensen ziektes als kanker, hart- en vaatziekten, luchtwegziekten, diabetes, ontstekingen, Alzheimer, staar en blindheid. De bestrijding daarvan brengt hoge kosten met zich mee. Preventie is daarom van groot belang.

Om deze reden namen het Longfonds, KWF Kankerbestrijding en de Hartstichting in 2015 het initiatief tot de oprichting van de Alliantie Nederland Rookvrij!, met als ambitie het realiseren van een Rookvrije Generatie: "een generatie kinderen die opgroeit zonder de schadelijke gevolgen van (mee)roken en vrij van de verleiding om te gaan roken". Een generatie die vanaf de zwangerschap hiertegen beschermd wordt. En die in vrijheid kan kiezen voor een gezonde toekomst. In 2018 is een grote beweging op gang gekomen met meer dan 75 gemeenten op weg naar een Rookvrije Generatie. GroenLinks vindt het belangrijk dat de gemeente Voorschoten zich nu bij deze beweging aansluit. Het maatschappelijk draagvlak daarvoor is ook hoog: 90% van de Nederlanders is voorstander van het beschermen van kinderen tegen roken. 

Als gemeente zijn er veel mogelijkheden om bij te dragen aan een Rookvrije Generatie. De gemeente kan de verbindende schakel zijn tussen partijen die samen kunnen zorgen voor rookvrije plekken. Denk aan het stimuleren om speeltuinen en sportclubs rookvrij te maken. Een gemeente kan ook bijdragen aan een rookvrije zwangerschap, kinderopvang, speeltuin of schoolterrein. Of bij onszelf, met een rookvrij gemeentehuis. Om bij te dragen aan een rookvrije generatie heeft de gemeente vier speerpunten geformuleerd met het doel dat minder jongeren gaan roken, meer rokers gaan stoppen en dat het roken in publieke en/of openbare ruimte vermindert. Belangrijk daarbij is dat de gemeentelijke organisatie het goede voorbeeld geeft.

De komende tijd gaat de gemeente zich inzetten op de dialoog met scholen, speeltuinen, kinderboerderij en sportverenigingen. Participatie wordt een belangrijk instrument om het doel van een rookvrije generatie te realiseren. In de uitvoeringsnota staat dit als volgt geformuleerd: "Wij zien op veel terreinen kansen en willen zoveel mogelijk belanghebbenden en betrokkenen inzetten om ons doel 'een rookvrije gemeente worden' te bereiken. In de uitwerking van toekomstige maatregelen zullen wij goede ideeën en plannen vanuit bewoners en instellingen een plek geven." GroenLinks ondersteunt dit initiatief van harte.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Eeke Landman - Sinnema haalt eerste zege binnen voor Running Team 14 uur geleden
Marjon Brinkman en Jeroen Snijder geven valpreventietrainingen bij Plexxus Fysiotherapie. Foto: VSK
Valpreventie? Heb ik niet nodig want ik val nooit! 17 uur geleden 1
De leden van de Jongereraad met vlnr Stan Perel, Sander Douw, Miguel Boersma en Mylène  Trippenzee. Niet op de foto: Stefani Buenrostro. De jongerenraad gaat van zich laten horen! Foto: VSK
De jongerenraad van Voorschoten pakt door 19 uur geleden
5000 deelnemers fietsten en liepen vorig jaar 17.022.738 euro bij elkaar voor het KWF Kankerfonds. Foto: PR Erwin Kessing
Deelnemers Alpe d'Huzes stuur ons je actie qr- code! 25 feb, 23:21
Afbeelding
Hoe migratie echt werkt 25 feb, 12:00