Afbeelding

Wie komt in aanmerking voor welke woning in Voorschoten?

Politiek Politiek

PERSBERICHT ONS Voorschoten

Op 19 november wordt in de commissie Wonen Ruimte Groen gesproken over een Doelgroepenverordening. Deze gaat, onder andere, over toewijzing van sociale huurwoningen in Voorschoten.

De woningmarkt is oververhit geraakt. Betaalbare koopwoningen voor starters zijn er bijna niet. En er is een groot tekort aan sociale huurwoningen. Ouderen die kleiner willen wonen kunnen die woning niet vinden. Er is te weinig doorstroom, de markt zit op slot. Huizenprijzen stijgen verder door. Nieuwbouw komt maar niet los, onder andere door stikstof- en PFAS-regels en de beschikbaarheid van bouwlocaties.

We verwachten dat er fors gebouwd gaat worden: Starrenburg III, Arsenaal/Segaar, het Intratuin-gebied en het M.O.C terrein. Voor een deel gaat het hierbij om huizen met een maandhuur tot EUR 737 (sociale huur), of een huur tot EUR 1.000 en koop tot EUR 310.000 (Middelduur). Maar: Wie krijgt die woningen toegewezen ?

In de nieuwe Doelgroepenverordening zoals die besproken gaat worden staat tot nu toe dat toewijzing van deze woningen met name gebeurt op basis van: inkomen. De fractie van ONS Voorschoten wil met het college en de leden van de commissie in gesprek om ook andere zaken te laten meewegen, zoals:

  • economische gebondenheid in Voorschoten, en/of
  • wonende in Voorschoten, en/of
  • oorsprong (geboren en/of getogen) hebbende in Voorschoten, en/of 
  • een koppeling tussen toewijzing en: het willen starten van nieuwe economische activiteit met werkgelegenheid in Voorschoten.

Een vaak gehoorde klacht is dat het voor kinderen die hier geboren en getogen zijn vrijwel onmogelijk is om een eigen woonplek in het dorp te vinden. Vertrek uit het ouderlijke nest betekent meestal: vertrek uit Voorschoten. Er zijn veel andere gemeentes die bij toewijzing van een deel van de minder dure woningen de voorkeur geven aan, bijvoorbeeld, eigen inwoners. Of aan mensen die 

in de gemeente werken maar er geen woning kunnen vinden. Dat zouden wij in Voorschoten ook kunnen doen. Dan is nu het moment om dat te besluiten. Ook zal onze fractie er voor pleiten om de periode dat een woning beschikbaar blijft voor de oorspronkelijk doelgroep, zo lang mogelijk vastligt.  

Nieuws overzicht

Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 4 uur geleden
Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 8 uur geleden 23
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 27 mrt, 15:44 9
Onlangs werd 25 jaar aangepast roeien, gevierd bij Roeivereniging Rijnland
25 jaar aangepast roeien binnen roeivereniging Rijnland 27 mrt, 13:31
Afbeelding
MHC Forescate JO14-2 toont teamspirit tegen koploper Rijswijk 27 mrt, 13:24