Wethouder Paul de Bruijn heeft onder andere jeugd in zijn portefeuille
Wethouder Paul de Bruijn heeft onder andere jeugd in zijn portefeuille

Wethouder De Bruijn: meer nodig om jeugd perspectief te geven

Politiek Politiek

In diverse landelijke media was het bericht te lezen dat wethouders jeugd zich ernstig zorgen maken over de situatie van kinderen en jongeren in deze lockdown. Ze roepen het Rijk op om binnen vier maanden met voorstellen te komen die de “opgelopen achterstanden herstellen” en een “kansrijk, veilig en gezond opgroeien waarborgen”. Dat zou in samenspraak moeten gebeuren met gemeenten, hulpverleners en jongeren zelf. Wethouder Paul de Bruijn sluit zich aan bij deze oproep. 

Al eerder pleitten kind- en jeugdpsychiaters voor een ‘deltaplan jeugd’. De oproep van de wethouders is geïnitieerd door Reshma Roopram, wethouder jeugd in Barendrecht. Volgens haar liggen er al genoeg goede ideeën, bijvoorbeeld over maatregelen voor het onderwijs van wethouders van de vier grote steden. Nu is het tijd voor actie. Vandaag verspreidt ze haar brief onder alle gemeenten, waaronder ook Voorschoten. Ze hoopt op nog bredere steun.

Wethouder Paul de Bruijn reageert: “ Ik heb de brief zelf nog niet ontvangen, maar ik kan mij goed vinden in de oproep. Ook in Voorschoten maken jongeren, ouders en hulpverleners zich zorgen. Concreet merken we de zorgen van jongeren hoe zij straks worden beoordeeld om hun leerachterstand, ook denken we in de regio na hoe we nu kunnen stimuleren dat jeugd wél werkstages kunnen lopen. Er is behoefte aan duidelijkheid: hoe moet het verder met school, met werk, met studeren, met hun toekomst. De lockdown zorgt ervoor dat veel meer jongeren met sombere gedachten zitten, of in een depressie terecht komen. Jeugdzorg heeft daarom ook al aan de bel getrokken. Dat is waar ik mij ook zorgen over maak. De aantallen blijven stijgen. Daar moeten we als samenwerkende gemeente ook actie voor ondernemen, wetende dat we qua jeugdzorg soms krap zitten op capaciteit in de regio, maar ook de financiële middelen vanuit gemeenten eindig zijn. Ook lijden soms hele gezinnen onder de stressvolle situatie met alle gevolgen van dien.”

Hans Spigt, voorzitter van Jeugdzorg Nederland, deelt het gevoel van urgentie met de wethouders. Hij ziet hoe kinderen en jongeren in deze tweede lockdown nog meer onder druk staan. “Je merkt dat het voor sommige kinderen heel moeilijk is om geen perspectief te hebben. Ze missen het contact met leeftijdgenoten, ze voelen zich geïsoleerd of hebben het idee er niet meer bij te horen.” Spigt vindt het goed dat wethouders jeugd nu het initiatief nemen voor een actieplan. Er kunnen volgens hem snel concrete stappen worden gezet om de huidige situatie te verzachten, zoals lege cafés openstellen voor activiteiten met kinderen. Maar Spigt pleit ook voor een plan voor de langere termijn, een ‘exitstrategie’ die veel verder kijkt dan de heropening van basisscholen volgende week. “Wat gebeurt er na deze crisis? Hoe gaan we om met kinderen die echt grote achterstanden hebben op school? En hoe gaan we de nazorg organiseren voor kinderen die met huiselijk geweld te maken hebben gehad of die met mentale problemen kampen en depressief zijn? Over dat soort vragen moet nu worden nagedacht.” (Bron: Trouw) 

Wethouder Paul de Bruijn: “Dit is iets wat we niet alleen als gemeente Voorschoten kunnen bedenken en doen, dat moeten we samen oppakken, al heb ik daar graag een actieve deelname in. We moeten momenteel nog laveren tussen de kaders van de landelijke corona-maatregelen. Ik zal in ieder geval de gesprekken aangaan met de regionale partijen, maar ook lokaal met Voorschoten Voor Elkaar VVE. Gelukkig hebben wij al hele actieve jongerenwerkers die samen met de gemeente een stapje extra doen voor onze jongeren. Zo organiseert VVE regelmatig activiteiten voor jongeren in of nabij het gemeentehuis bij de oude “basement” ruimte. Ook kunnen jongeren die daar behoefte aan hebben hier het gesprek aangaan over de situatie waar zij zich thuis in bevinden of huiswerkbegeleiding vinden. Ook is de gemeente samen met VVE, wijkagenten en handhaving voornemens om op korte termijn een jongeren ontmoetingsplek te plaatsen, waarbij jongeren wanneer dat weer mag elkaar kunnen ontmoeten.”

Nieuws overzicht

Afbeelding
PvdA blij met vernoeming park naar Max van der Stoel 13 uur geleden
Op 4 mei wordt de film 'Verdwenen Stad' vertoond over de onthutsende rol van de Amsterdamse tram in de Tweede Wereldoorlog
Programma Filmtheater 13 uur geleden
Voorschotenaar Max van der Stoel heeft een eigen park in het dorp.
Max van der Stoelpark benoemd in Voorschoten 13 uur geleden
Een noodkreet van het bestuur. De 100e editie en het NK wordt dit jaar verreden maar hulp is hard nodig! Foto: Nelleke de Vries
Nieuwe QR code voor steun aan Kortebaandraverij 15 uur geleden
Voorzitter Pieter van Dijken stopt, de zoektocht naar een opvolger is gestart. En er zijn meer vrijwilligersvacatures.
Voorzitter Pieter van Dijken stopt bij Voorschoten'97, zoektocht naar opvolger 16 uur geleden