
Met plezier heeft GroenLinks de berichten gelezen over de plannen van diverse partijen, waaronder het gemeentebestuur van Voorschoten, om een fietsecoduct over de A4 te plaatsen. Een ecoduct gecombineerd met een fietsbrug die diverse beschermde dieren een betere kans geeft om de juiste leefgebieden in Zuid-Holland te vinden.
Momenteel ligt in het verlengde van de Kniplaan en de Knipbrug een brug over de A4 die veel door fietsers gebruikt wordt. In de planning gaat de A4 over vele kilometers verbreed worden aan beide zijden, hetgeen betekent dat er weer natuur opgeofferd wordt aan asfalt. Bij de voorgenomen verbreding van de A4 zal ook de bestaande brug vervangen moeten worden. Dat biedt kansen om de barrière die de A4 is kleiner te maken, waar mens en natuur profijt van hebben.
De A4 zou zo voor diverse dieren, zoals reeën, hazen, konijnen en diverse marterachtigen, veiliger te overbruggen zijn. Dit kan door de brug breder te maken, waarmee de functie als verkeersbrug uitgebreid wordt tot ecoduct. Zo moet er naast de weg een strook van grond met planten en struiken komen, die voor dieren aantrekkelijk is om overheen te lopen.
Ook is er gepleit voor het maken van onderdoorgangen bij de A4 voor bijvoorbeeld otters. Hierdoor kunnen deze diersoorten zich tussen het Groene Hart en de kust verplaatsen en dat is belangrijk om meer leefgebieden voor deze dieren bereikbaar te maken. Intussen zijn veel van deze diersoorten zeldzamer aan het worden en dat komt voor een belangrijk deel door gebrek aan leefgebieden. Een ecoduct biedt de kans om maatregelen te nemen om eerder verloren natuurwaarden te compenseren en een verdere aantasting van het Zuid-Hollands landschap te beperken. Bovendien zijn verbindingen van natuurgebieden essentieel voor de biodiversiteit, het geeft diersoorten de mogelijkheid om mee te bewegen met het voedselaanbod en een veranderend klimaat. Overigens zijn we er nog niet met alleen dit ecoduct. Richting de Vliet en de A44 zullen zeker ook aanvullende maatregelen genomen moeten gaan worden.
GroenLinks is blij dat het gemeentebestuur van Voorschoten, samen met zes andere buurgemeenten, samenwerkingsverband Holland Rijnland, Staatsbosbeheer, Hoogheemraadschap Rijnland en Dunea aandacht vraagt voor dit plan. Het gemeentebestuur van Voorschoten stelt samen met de partners in een brief dat het gebied rondom de Vlietlanden de laatste ‘open’ verbinding is tussen het Groene Hart en het Nationale Park Hollandse Duinen. “Een sterke landschappelijke, ecologische en recreatieve verbinding tussen de kust en het Groene Hart is daarin onmisbaar voor de kwaliteit van de leefomgeving in onze regio.’’
-
Algemene ledenvergadering De Boschbloem is online
1 dag geleden
-
2 dagen geleden
1
-
2 dagen geleden
-
3 dagen geleden
2
-
3 dagen geleden
-
3 dagen geleden
-
7 dagen geleden
-
8 dagen geleden
-
17 feb, 13:04
-
IJsclub Voorschoten bedankt gemeentebestuur voor medewerking
17 feb, 08:14
-
Geld in de flappentap laten zitten?
16 feb, 14:03
2
-
fit20 breekt lans voor directe heropening fitnesswereld
16 feb, 09:01
-
Hartenactie Voorschoten’97 levert 1884,37 euro op
16 feb, 09:00
-
Corona vragenlijst RIVM en GGD
16 feb, 08:45
-
De Boschbloem gaat digitaal voor de Algemene Ledenvergadering
15 feb, 20:49
-
Nog even nagenieten!
15 feb, 08:47
-
Brandweer Voorschoten trekt ambulance los uit sneeuw
14 feb, 14:44
1
-
Valentijnsverrassing van Ladies Circle voor Florence Adegeest
14 feb, 11:12
2
-
GroenLinks reikt Groene Valentijn uit aan vrijwilligers Voedselbank
14 feb, 10:56
-
Virtuele Voorschotenloop is vol
13 feb, 09:40
-
12 feb, 18:22
-
12 feb, 17:30
-
12 feb, 16:55
-
12 feb, 16:33
1
Nieuwsoverzicht
-
Algemene ledenvergadering De Boschbloem is online
1 dag geleden
-
Ruim baan voor bloemen op voormalig schoolplein
2 dagen geleden
1
-
SP: Geen huurverhogingen dit jaar
2 dagen geleden
-
Mariette Mol weer bij WNL
3 dagen geleden
2
-
Politie zoekt omstander die zich over kind ontfermde
3 dagen geleden