De bomenmotie van GroenLinks, CDA en D66 werd door de gemeenteraad aangenomen. Er komen jaarlijks 20 bomen bij
De bomenmotie van GroenLinks, CDA en D66 werd door de gemeenteraad aangenomen. Er komen jaarlijks 20 bomen bij Foto: GroenLinks

GroenLinks: Meer bomen voor Voorschoten

Politiek Persberichten Politiek

Een van de dingen die inwoners en bezoekers bijzonder waarderen aan Voorschoten, zijn de prachtige bomen die ons dorp rijk is. Het belang van die bomen gaat verder dan een aangenaam uitzicht. Ze zijn het leefgebied van vogels en insecten en houden het dorp daardoor levendig. Ook mensen hebben profijt van de aanwezigheid van bomen in de buurt. Onderzoek laat zien dat ze de luchtkwaliteit verbeteren en de gezondheid van mensen positief beïnvloeden. Daarnaast bieden ze natuurlijk beschutting, bij heet of juist erg nat weer.

Het belang van bomen zal in de komende jaren alleen maar groter worden. Ze kunnen ons dorp helpen om beter bestand te zijn tegen klimaatverandering. Door bomen aan te planten vangen we heel direct CO2 af, filteren we fijnstof, verlichten we hittestress en vangen we overtollig regenwater op. GroenLinks wil dan ook stappen zetten om het areaal aan bomen in ons dorp te laten groeien. Daarom hebben we met CDA en D66 een motie ingediend om het areaal op termijn te vergroten, met jaarlijks zo’n twintig extra bomen. Daarbij moet ook gelet worden op voldoende variatie in boomsoorten, om minder kwetsbaar te worden voor bijvoorbeeld ziektes. We zijn blij dat de volledige gemeenteraad hiermee akkoord kon gaan.

Bij de uitvoering van de motie ziet GroenLinks ook graag bewoners betrokken worden. Natuurlijk wanneer het gaat om de plaatsing van nieuwe bomen, maar het zou ook mooi zijn als het in Voorschoten mogelijk wordt om als bedrijf of particulier een boom te kunnen schenken aan een buurt of straat, bijvoorbeeld ter gelegenheid van een bijzondere gebeurtenis. In een flink aantal gemeenten in Nederland is dat al mogelijk en het zou mooi zijn als ook Voorschotenaren op die manier hun betrokkenheid bij het dorp kunnen laten zien.


Nieuws overzicht

Afbeelding
Eerste expositie van De Vertelfotograaf 17 uur geleden
Afbeelding
Nationale Voorleesdagen op de Peuterspeelzalen 18 uur geleden
Afbeelding
Roep om duidelijkheid 19 uur geleden 3
Afbeelding
Leiderdorper opgepakt voor overval Veurseweg 19 uur geleden
Afbeelding
Petitie skeelerbaan gemist? Teken alsnog! 27 jan, 18:51