<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Foto: VSK
Politiek

Motie van afkeuring over communicatie met raad en inwoners

  Politiek

Tijdens de Algemene Beschouwingen vorige week kwam het onderwerp al aan de orde: de informatievoorziening vanuit het college aan de raad en vanuit de gemeente aan de inwoners. Daar gaat lang niet altijd goed. PvdA, CDA, VLS en ONS Voorschoten dienden gisterenavond tijdens de raadsvergadering een motie van afkeuring in. Die haalde het niet ondanks dat alle partijen van mening waren dat er nog wel wat aan de communicatie schort.

Het was al half 12 ’s avonds toen de vier oppositiepartijen plotseling de motie indienden. Dat verleidde SP-voorman Erik Maassen tot de uitspraak: ‘als we het toch over informatievoorziening hebben, deze motie is niet van te voren ingediend, dat is raar gezien het onderwerp.’ De coalitiepartijen, aangevuld met de SP waren dan ook niet in de gelegenheid om de motie voor te bereiden. 

Ad de Graaf, voorman van de PvdA, nam het voortouw. ‘Er zijn genoeg voorbeelden waar het fout gaat in de informatievoorziening. Ik noem alleen al de Jan Wagtendonkstraat waar bewoners verrast werden door de voorgenomen bouw van woningen. Of kijk naar de overschrijding met 6 ton van de werkzaamheden op de Leidseweg-Noord. Zaken die al langer bekend waren maar niet gecommuniceerd zijn. In antwoord op vragen van de PvdA, werd gezegd dat dit ook bij het college niet bekend was maar uit het dossier blijkt dat de offerte in januari al veel hoger uit viel. Is het college nog wel ‘in control’ en waarom verschuilt het zich achter de ambtelijke organisatie?’

D66 voorman Adriaan Andringa erkende ook dat er fouten zijn gemaakt. ‘Maar er is ook veel goed gegaan. Onder andere in de Dobbewijk, Huize Bijdorp, Intratuinlocatie.’ Toch is ook de democraat van mening dat er iets moet gebeuren in de communicatie. ‘We staan echt aan dezelfde kant.’ Hij betreurde wel ‘de politieke aanname van de oppositie en de implicatie dat er sprake is van ‘kwade wil’. Dat laatste werd overigens door Ad de Graaf ontkent. 

Cees Bremmer van het CDA zei ‘deze motie is meer een signaal om beter te communiceren.’ Hij stelde voor om het onderwerp elke maand op de agenda van de raadscommissie Burger & Bestuur te zetten. 

‘Zoals ik vorige week al aan heb gegeven, zijn de eerste stappen naar betere communicatie al gezet’, antwoordde burgemeester Stemerdink, verantwoordelijk voor dit onderwerp. ‘Er zijn al maatregelen genomen en die worden dagelijks geëvalueerd. Verbetering gaat niet vanzelf en we kunnen het ook niet iedereen naar de zin maken maar er gaat wel wat gebeuren. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat in de nieuwe organisatie wordt gerealiseerd.’

Met klem verklaarde ze: ‘het college verschuilt zich niet achter de organisatie. Wij zijn politiek verantwoordelijk, de organisatie kan zich niet verdedigen.’ Stemerdink wilde wel dat ook de raad zich inzet voor betere communicatie. ‘Wij komen op het onderwerp bij u terug want we hebben die reflectie hard nodig.’ Het voorstel van het CDA om het onderwerp maandelijks in de vergadering terug te laten komen, neemt zij mee in de te nemen maatregelen. 

De motie werd aangehouden, de vier indienende partijen stemden voor maar tegenstemmen kwamen er van VVD, GroenLinks, D66 en SP en dat betekende een meerderheid. Daarmee werd de motie verworpen maar de boodschap voor het college is luid en duidelijk overgekomen.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten