Afbeelding

GroenLinks: Gemeente Voorschoten draagt bij aan opvang wilde dieren

Politiek Persberichten Politiek

(Persbericht) Ook Voorschoten draagt nu financieel bij aan de opvang van wilde dieren door de Dierenambulance. Herhaalde vragen van GroenLinks aan het college laten zien dat de nieuwe gemeentelijke organisatie van Voorschoten ook praktisch een verbetering is. Toezeggingen worden nu uitgevoerd en Voorschoten neemt verantwoordelijkheid voor wettelijke verplichtingen.

Naar aanleiding van vragen van GroenLinks gaf het college van Voorschoten in het voorjaar van 2020 de toezegging dat er jaarlijks een bedrag van € 5.000 beschikbaar gesteld wordt voor de opvang van wilde dieren. De gemeente erkende dat de opvang van wilde dieren voor gemeente een wettelijke taak is die niet afgeschoven kan worden naar de provincie. In de praktijk bleek echter dat deze toezegging niet uitgevoerd werd.

In persberichten van de Dierenambulance van maart dit jaar, las de GroenLinks fractie namelijk dat de Dierenambulance geen geld had ontvangen van de gemeente. Na een serie van verschillende mails met de Dierenambulance en vragen aan het college werd ons duidelijk dat de ontvlechting van de werkorganisatie Duivenvoorde behoorlijk wat roet in het eten had gegooid. Verantwoordelijke ambtenaren waren vertrokken en vervangers nog niet binnen. 

Na wederom vragen van GroenLinks raadslid Paul ’t Lam is in oktober 2021 de beloofde toezegging uitgevoerd en mag Voorschoten zich ook in het rijtje plaatsen van gemeenten die de regionale dierenambulance wel ondersteunen bij de opvang van wilde dieren. 

Voor GroenLinks een belangrijke maatregel omdat juist wilde dieren in onze leefomgeving belangrijk zijn, maar ook onder druk staan. Tenslotte is onze leefomgeving vaak een bedreiging voor de leefomgeving van dieren. Het minste wat we kunnen doen is de verantwoordelijkheid nemen voor die wilde dieren die door ons in de problemen worden gebracht.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Mis het niet: De Goed Voor Elkaar Show 2024! 2 uur geleden
Wethouder Paul de Bruijn kwam Imadeddine Hader van de Stichting Assalem feliciteren. Foto's: VSK
Het begin van een traditie: samen het Suikerfeest vieren 9 uur geleden 1
Afbeelding
Blijf langer sterk 11 uur geleden
De eerste Zonnebloemloten zijn verkocht door Zonnebloemvoorzitter Bert Dedden, aan burgemeester Stemerdink
Burgemeester Nadine Stemerdink koopt eerste Zonnebloemloten 17 apr, 15:04
Afbeelding
Voorschoten sluit aan bij Hollandse Plassen 17 apr, 13:42