VVD fractievoorzitter Katrien van Meenen
VVD fractievoorzitter Katrien van Meenen Foto: John Brussel

VVD: Er kunnen meer mensen uit de uitkering aan het werk

Politiek Persberichten Politiek

(Persbericht VVD) VVD Voorschoten is van mening dat de gemeente meer focus moeten hebben op aan het werk helpen van uitkeringsgerechtigden. Landelijk zien we dat het aantal mensen in de uitkering daalt, als gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt en dit willen we ook in onze gemeente zien. Diverse werkgevers in Voorschoten geven aan om handjes te springen en open te staan voor mensen met iets meer afstand tot de arbeidsmarkt. 

Recent werd bekend dat landelijk het aantal mensen met een bijstandsuitkering is afgenomen. Eind september ontvingen nog 419.000 mensen een bijstandsuitkering. Dat zijn er bijna 5500 minder dan een jaar eerder en ruim 2000 minder dan aan het begin van de coronacrisis, meldde het CBS. Het is met name de krappe arbeidsmarkt die hierin helpt. 

In Voorschoten is het beeld anders. In een jaar tijd ligt het niveau uitkeringsgerechtigden nog steeds rond de 300 mensen. Dit betekent geen toename tijdens Corona, maar ook geen afname zoals landelijk. Dit terwijl juist in Voorschoten kansen liggen om meer mensen aan werk te helpen. 

Concreet geven werkgevers zoals Hema, Albert Heijn, Sportfondsen en Vriendendienst Voorschoten aan mensen te zoeken. Veel mensen in de uitkering willen graag werken. Het hebben van werk draagt enorm bij aan het welzijn van mensen, het creëert meer eigenwaarde en meer sociale houvast. In het geval van mensen met een niet-Nederlandse achtergrond draagt werk ook bij aan snellere integratie en het leren van de taal.

De VVD hoort van ondernemers dat doordat Werk en Inkomen is belegd bij de gemeente Leidschendam-Voorburg dat werkconsulenten te veel op afstand zitten en moeite hebben om de match te maken tussen kandidaten en werkgevers in Voorschoten. Er is weinig aansluiting bij de projecten in de Leidse regio waar ook de gemeente Voorschoten zich hard voor maakt zoals Talent op Maat.

De VVD wil daarom meer focus op het aan het werk helpen van mensen uit de bijstand in Voorschoten, door meer contact te leggen tussen werkzoekenden en Voorschotense ondernemers. Daarnaast wil de VVD dat zolang Werk en inkomen in Leidschendam-Voorburg zit vanuit daar meer verbinding wordt gemaakt met de Leidse arbeidsmarktregio en de bijbehorende projecten. Dit is van belang als Voorschoten definitief de overstap maakt naar de Leidse regio.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Evenement in Vuur en Vlam bij Stoomtreinmuseum 8 uur geleden
Afbeelding
GroenLinks Voorschoten vindt accommodaties essentieel onderdeel van sportvisie 8 uur geleden
Afbeelding
Succes in Silvercup voor Forescate Hockey Dames 1 8 uur geleden
Afbeelding
OdenseHuisOrkest brengt mensen bij elkaar: 'Ik word er blij van in mijn hoofd' 15 uur geleden
Afbeelding
PvdA: 'Voor een inclusief en veilig sportklimaat in Voorschoten' 27 mrt., 09:22