GroenLinks fractievoorzitter Albert Deuzeman en GroenLinks wethouder Erika Spil
GroenLinks fractievoorzitter Albert Deuzeman en GroenLinks wethouder Erika Spil Foto: GroenLinks Voorschoten

GroenLinks ziet doorbraak in waterkwaliteit

Politiek Persberichten Politiek

(Persbericht GroenLinks) Veel van het oppervlaktewater in Voorschoten is al jaren ontzettend vies. Dat is ook niet zo wonderlijk, want op vele plaatsen wordt er regelmatig zwaar vervuild rioolwater geloosd. Met als gevolg dode vissen, stinkende sloten en gezondheidsrisico’s voor mens en dier. Door de jaren heeft niet alleen GroenLinks vaak gepleit om hier eindelijk werk van te maken, maar ook betrokken burgers als die van de Voorschotense Visserijbelangen. Nu lijken wethouder Spil en haar ambtenaren eindelijk een doorbraak te hebben geforceerd, die hopelijk al dit jaar tot verbetering zal leiden.

Rioolwater hoort natuurlijk afgevoerd te worden naar de waterzuivering en daar behandeld te worden. Dat gebeurt meestal ook, maar de capaciteit van de waterzuivering die Voorschoten onder andere deelt met Leiden Zuid is al lange tijd onvoldoende. Door de manier waarop de verschillende rioolstelsels zijn gekoppeld heeft met name ons dorp daar last van. Regelmatig kan het Voorschotense afvalwater daardoor niet weg en dreigt het riool over te lopen. In zulke gevallen wordt het overschot als noodprocedure geleegd op het oppervlaktewater in Voorschoten en belandt het daarna in de Korte Vliet. Dat zou zeldzaam moeten zijn, het gebeurt in Voorschoten echter veelvuldig.

Om dit probleem te verminderen voert de gemeente nu al schoon regenwater apart af op plekken waar het riool vernieuwd wordt. Dat is hoe dan ook verstandig, maar het laat onverlet dat het Hoogheemraadschap Rijnland de capaciteit van de waterzuivering zal moeten vergroten. Zij hebben dat nu erkend, maar dit kost tijd en de waterkwaliteit in Voorschoten kan daar niet op wachten. Hierover heeft wethouder Spil nu harde afspraken kunnen maken. Er zal tijdelijk een overstort op de Korte Vliet zelf komen, zodat het vuile water daar niet via de Voorschotense sloten heen hoeft te stromen. Dit geeft het hoogheemraadschap tijd om de problemen definitief op te lossen, zodat er geen overstort meer nodig is.

GroenLinks is voor dit moment tevreden met deze afspraken. Hiermee krijgt Voorschoten en de inwoners die zich hier al jaren voor inzetten erkenning in een lange strijd en kunnen we op korte termijn verbetering in de waterkwaliteit tegemoet zien in ons dorp.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Nieuw bestuur Vereniging Noord Hofland en Frans Bakker erelid 12 uur geleden
Afbeelding
Veurs Lyceum doet mee aan Rijnlandcup 12 uur geleden
Afbeelding
VVD: Belangrijke stappen voor woningenbouw Voorschoten 21 uur geleden
Afbeelding
Archeo-workshop voor kinderen in Museum Voorschoten 21 uur geleden
Afbeelding
Wethouder Hubert Schokker start campagne 'Voorschoten gaat voor afval scheiden' 5 jun., 11:01 1