Foto's: L. Wisman
Foto's: L. Wisman

Een mooi en bewogen hockey-weekeinde

Sport Sport

Het afgelopen weekeinde was voor de meeste Forescate Hockeyteams de afsluiting van de hockeycompetitie van dit seizoen.  Voor de F- tot en met de E jeugd is er na de pinksteren op 17 juni nog een eigen echte afsluiting in vorm van de landelijke Jongste JeugdDag, en veel teams gaan nog op tournooi  in de komende 3 weken.

Afgelopen zaterdag was er voor een aantal teams nog een spannende strijd om een mogelijk kampioenschap. Aan het einde van de middag tijdens de drukbezochte teambarbeques vond ook de feestelijke huldiging plaats van de kampioensteams van dit jaar.  Met taart en medailles werden de kampioenen en hun begeleiders verdient in het zonnetje gezet.  En dat ook letterlijk want het was natuurlijk geweldig weer. 

De meest spannende krachtmeting was zaterdag de wedstrijd van Meisjes C7 .  De dames mochten op veld 1 aantreden tegen de nummer 3 uit hun poule, Roomburg. Net voor de deze wedstrijd was de wedstrijd afgelopen van de directe concurrent LOHC. Doordat er verkenners naar leiden waren gestuurd wisten de meiden van MC7 aan begin van hun wedstrijd dat LOHC met 7-2 gewonnen had en dat betelende dus dat er in hun eigen wedstrijd gewonnen moest worden, en dat bovendien het doelsaldo met 4 doelpunten zou moeten worden verhoogd om zeker te zijn van kampioenschap.

De wedstrijd kwam voor Forescate moeilijk op gang (misschien door de spanning) maar uiteindelijk liep Forescate uit naar een 3-0 voorsprong. Op dat moment was er een weinig voorkomende situatie in de nederlandse Hockeycompetitie. Forescate en LOHC hadden nu evenveel competitiepunten, evenveel gewonnen wedstrijden en een exact gelijk doelsaldo. Dat betekende dus dat een doelpunt van Roomburg tegen Forescate de kampioenskansen van Forescate de das om zou doen, en dat bij een enkel doelpunt van Forescate het kampioenschap binnen zou zijn.  Zowel Forescate als Roomburg bleven over en weer aanvallen en creeerden kansen. De spanning was echt te snijden. Uiteindelijk wilde het laatste Forescate doelpunt niet vallen en werd Forescate met LOHC dus gedeeld eerste in de poule, waarbij uiteindelijk het aantal gescoorde doelpunten bepalend is en LOHC zich uiteindelijk kampioen mocht noemen.   Trots maar moegestreden besloten de meiden hun competitie op een manier die ze zich nog lang in hun hockeycarriere zullen herinneren.

Meisjes C6 moest heel laat zaterdag nog aantreden tegen Catwijk.  Winst zou hebben volstaan om kampioen te worden, maar helaas mocht dat niet zo zijn. Door 2-0 verlies moesten de meiden in dit jaar competitie genoegen nemen met een 2e plaats.

Uiteindelijk werden tijdens de huldiging de kampioenen van de competitie van dit jaar feestelijk onthaald:

Het eerste kampioensteam  was 5 weken geleden al bekend !  Met grote overmacht wist MeisjesB7 de winst toen al veilig te stellen. De dames waren echt een maatje te groot voor al hun pouletegenstanders en hebben dat het afgelopen weekeinde nog maar even bevestigd door afgetekend  met 5-1 van de nummer 2 in hun poule te winnen, en daarmee met 16 punten afstand op hun eerstvolgende achtervolger te eindigen.  

2 weken geleden herhaalde  Jongens B1 dat kunststukje door ook al vroeg voor einde van de competitie het kampioenschap veilig te stellen. Met een nette 3-0 overwinning thuis op hun directe achtervolger RingPass, waren ze niet meer in te halen. Uiteindelijk hebben ze met 7 punten voorsprong de competitie afgesloten.  

Voor Meisjes B1 viel de beslissing pas in hun laatste competitieweekeinde. Na het ongelukkige verlies tegen de hekkensluiter van een week eerder, moest er hoe dan ook zaterdag jl. gewonnen worden in de wedstrijd tegen de nummer 5 (Gouda). Met een spannende 2-1 winst bleken de meiden ook zonder rekenwerk over doelsaldo's kampioen te zijn geworden, omdat hun directe achtervolger Rapid niet had kunnen winnen en bij een gelijkspel tegen de nummer 4 uit de poule was blijven steken.
 
Voor Meisjes B6 was de beslissing nog spannender dit jaar. Door het onverwachte gelijkspel thuis tegen hekkensluiter Roomburg, leek LOHC in deze poule op het kampioenschap af te stevenen.  Door winst van Forescate op Alecto bleek de wedstrijd tussen de nummer 5 Kieviten en koploper LOHC vorige week de sleutelwedstrijd in deze poule. Omdat deze wedstrijd in een 3-3 gelijkspel eindigde had LOHC evenveel punten als Forescate.  Omdat ook andere beslissingspunten (zoals gewonnen wedstrijden) geen poulewinnaar konden bepalen kwam het uiteindelijk op doelsaldo aan om Forescate als kampioenen aan te kunnen wijzen !  Zonder het toen  te weten hebben de meiden dus min of meer al op 3 november 2018, met hun 6-1 winst op de huidige nummer 3 (Cartouche) de basis gelegd voor dit kampioenschap !
Meisjes D1 Mogen dit weekeinde nog een keer feestelijk optreden (14.45 thuis op veld 1), maar doen dat met het kampioenschap al veilig op zak, door een voorsprong van 4 punten op hun directe achtervolger. Het hoefde niet meer op laatste weekeinde aan te komen omdat vorige week Forescate hun wedstrijd netjes wist te winnen met 5-1, terwijl diezelfde dag de nummer 2 gelijk speelde met 2-2 tegen de nummer 3.  Overigens een terechte eindstand in die poule, want vorige week heeft Forescate nog netjes met 3-0 van de nummer 2 weten te winnen !

Ook Meisjes D4 mag dit weekeinde nog spelen, maar ook zij hebben kampioenschap al veilig weten te stellen.  Een gelijkspel tegen middenmoter Craeyenhout was voldoende om 4 punten afstand op de directe achtervolger Kieviten te krijgen.  Dat haalt de spanning weg van de laatste wedstrijd van onze dames van dit seizoen,  opvallend genoeg juist tegen datzelfde Kieviten.  Dat kan een merkwaardige wedstrijd worden, want Forescate is vooraf al de veilige kampioen, terwijl kieviten in hun wedstrijd tegen deze poulekampioen juist moet winnen om de 2e plek veilig te kunnen stellen.  

Meisjes C2 had een merkwaardige laatste competitieweek.  Afgelopen woensdag moesten de meiden hun laatste resterende minuten afspelen van de door omstandigheden afgebroken wedstrijd tegen de nummer 2, Roomburg.  Nadat deze wedstrijd met een 2-2 gelijkspel werd afgesloten, mochten de dames gelijk zaterdag daarop aantreden tegen de nummer 3 uit de poule.  Door een mooie 4-1 winst  brachten de meiden het kampioenschap met een 4 punten voorsprong in veiligheid. 
Na wedstrijden tegen de nummer 2 en vervolgens de nummer 3 uit de poule, raad u het misschien al wel, de meiden mogen zaterdag nog een keer aan de bak tegen de nummer 4 uit de poule …… 

DDA is een team dat we bijna jaarlijks in de lijst van kampioenen terug kunnen vinden. Deze Dinsdag Dames A spelen dinsdagochtend hun competitie (met een aansluitend lunchfestijn) en waren daarin jarenlang de gedoodverfde favoriet voor het kampioenschap. Sinds vorig jaar is de tegenstand door competitiewisseling sterker geworden en duurde het dit jaar zelfs zowaar tot het laatste spel weekeinde voordat het kampioenschap bepaald was. In de laatste wedstrijd tussen Noordwijk (thuis) en Forescate moest worden vastgesteld welk team de 1e en welk team de 2e plaats zou bezetten.  Uiteindelijk hebben onze dames gedaan wat van ze verwacht werd, en met een winst en een kampioenschap op zak kon de terugreis gemaakt worden. Een 1-0 overwinning op Noordwijk was genoeg voor poulewinst.  

Ad de Gruiter
verenigingsmanager MHC Forescate

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Nieuws overzicht

Afbeelding
Evenement in Vuur en Vlam bij Stoomtreinmuseum 6 uur geleden
Afbeelding
GroenLinks Voorschoten vindt accommodaties essentieel onderdeel van sportvisie 6 uur geleden
Afbeelding
Succes in Silvercup voor Forescate Hockey Dames 1 6 uur geleden
Afbeelding
OdenseHuisOrkest brengt mensen bij elkaar: 'Ik word er blij van in mijn hoofd' 13 uur geleden
Afbeelding
PvdA: 'Voor een inclusief en veilig sportklimaat in Voorschoten' 27 mrt., 09:22