Afbeelding
Foto: gemeente Voorschoten

Sportakkoord ‘Voorschoten in beweging’ ondertekend

Sport Sport

(persbericht gemeente) Sporten is goed voor de gezondheid en een mooie manier om plezier te hebben en andere mensen te ontmoeten. Daarom wil de gemeente samen met een groot aantal andere partijen in het dorp, zoveel mogelijk Voorschotenaren in beweging krijgen. Vorige week ondertekenden de partijen het Lokaal Sportakkoord ‘Voorschoten in beweging’. 

Sportakkoord Voorschoten resultaat van teamwork
Sportverenigingen, onderwijs, kinderopvang, Voorschoten Voor Elkaar, de GGD en de gemeente hebben samen gewerkt aan het Sportakkoord Voorschoten. Onder begeleiding van sportformateur Rob van den Berg, hebben de deelnemers een bijdrage geleverd aan de plannen. Het resultaat: een sportakkoord met prachtige ambities waar de partijen samen de schouders onder gaan zetten. Het Sportakkoord Voorschoten legt de focus op drie ambities:

Inclusief sporten en bewegen
Iedere Voorschotenaar die wil sporten, moet kunnen sporten. Afkomst, sociale status, opleidingsniveau, financiën, leeftijd, gezondheid, beperking, geaardheid of religie mogen geen reden zijn om niet te sporten of bewegen.

Vitale sport- en beweegaanbieders en positief sportklimaat
Voorschoten heeft sterke en goed georganiseerde verenigingen en genoeg vrijwilligers. Samen afspraken maken over bijvoorbeeld het gebruik van clubhuizen door andere organisaties, ledenwerving en verduurzaming, bespaart kosten en versterkt de verenigingen. Sporten en bewegen is leuk, veilig, eerlijk en zorgeloos. Plezier in sport zorgt dat we gaan sporten en ook blijven sporten.

Van jongs af vaardig in bewegen
Een leven lang sporten en bewegen begint bij de jeugd. Er is aandacht voor kwaliteit van bewegen (in aanbod, begeleiding en accommodatie).Jeffrey van Dijk, sportleider Norlandia Kinderopvang: “Je ziet dat de motoriek van kinderen achteruit gaat. Onder andere doordat ze minder buitenspelen. Het is daarom van groot belang dat we kinderen stimuleren en triggers geven om in beweging te komen. Dat kan door gave activiteiten voor een niet al te hoge prijs én binnen de naschoolse opvang aan te bieden, zoals atletiek, waterpolo, surfen en basketbal.”

Martijn Schoonhoven, voorzitter hockeyvereniging Forescate: “Wij willen een inclusieve sportvereniging zijn. Waar opleiding en ontwikkeling centraal staan. Zodat straks weer een nieuwe generatie paraat staat. We willen ook de unieke structuur van sportverenigingen handhaven. Iedereen is welkom. Het betekent in deze tijd wel integratie van organisaties en verschillende domeinen.”

Sporten in tijden van corona
Wethouder Marcel Cramwinckel: “Corona laat nog eens extra zien hoe belangrijk deze samenwerking is.” Wedstrijden en competities liggen al een paar weken stil en in het voorjaar mocht er zelfs een paar maanden helemaal niet gesport worden. En juist nu we zoveel thuiswerken en minder bewegen, is sporten erg belangrijk. Uit het online gesprek dat burgemeester Aptroot en wethouder Cramwinckel vorige week met de sportverenigingen voerden, kwam het idee naar voren om, na de coronacrisis, een gezamenlijke campagne te starten om nieuwe leden te werven. In de afgelopen maanden hebben sommige verenigingen leden zien vertrekken. Misschien omdat ze minder gebruik maken van hun lidmaatschap door de maatregelen, omdat ze het nu te druk hebben met werk of omdat hun inkomen is weggevallen.

Ook aansluiten?
We richten een Sporttafel op als platform voor regelmatig overleg over de uitvoering van het Sportakkoord. We zoeken nog naar uitbreiding, met name uit sectoren zoals zorg (huisarts, fysiotherapeut, diëtist, geestelijke gezondheidszorg), welzijn, cultuur en bedrijfsleven. Wilt u ook meedoen? Neem contact op met de sportformateur via r_berg@ziggo.nl.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Eeke Landman - Sinnema haalt eerste zege binnen voor Running Team 14 uur geleden
Marjon Brinkman en Jeroen Snijder geven valpreventietrainingen bij Plexxus Fysiotherapie. Foto: VSK
Valpreventie? Heb ik niet nodig want ik val nooit! 17 uur geleden 1
De leden van de Jongereraad met vlnr Stan Perel, Sander Douw, Miguel Boersma en Mylène  Trippenzee. Niet op de foto: Stefani Buenrostro. De jongerenraad gaat van zich laten horen! Foto: VSK
De jongerenraad van Voorschoten pakt door 19 uur geleden
5000 deelnemers fietsten en liepen vorig jaar 17.022.738 euro bij elkaar voor het KWF Kankerfonds. Foto: PR Erwin Kessing
Deelnemers Alpe d'Huzes stuur ons je actie qr- code! 25 feb, 23:21
Afbeelding
Hoe migratie echt werkt 25 feb, 12:00