<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Foto:
Sport

Bouw binnenzwembad en ijshal De Vliet officieel gestart

  Sport

(Persbericht gemeente Leiden) De bouw van het combinatiegebouw De Vliet, waarin zowel een binnenzwembad als een ijshal verrijst, is officieel begonnen. Met de komst van deze nieuwe schaatshal en het nieuwe binnenzwembad in één gebouw, ontstaat aan De Vliet, de Voorschoterweg, een boulevard met volop ruimte voor binnen- en buitensporten. Het buitenzwembad is afgelopen jaar gerenoveerd. Vanaf 2023 komen in het nieuwe gebouw meer dan tweehonderdduizend sporters uit Leiden en de wijde regio hun rondjes schaatsen en banen zwemmen.

Meerdere sportfuncties in één combinatiegebouw
Het nieuwe zwembad bestaat uit een 35x25 meter wedstrijdbad, geschikt voor topsportwaterpolo en kortebaanzwemmen. De ijshal bestaat uit een 250 meter rondbaan, aangevuld met een 30x60 meter ijsvloer voor ijshockey, shorttrack en kunstrijden én een 45x20 krabbelijsvloer voor de jongste jeugd en wedstrijdcurling. De centrale hal en horeca vormen letterlijk de verbindende schakel tussen beide grote sportruimten in. De horeca is over twee lagen verdeeld, zodat deze al naar gelang het gebruik van de accommodatie altijd kan worden opgeschaald. De horecaruimten op de verdieping worden voor een gedeelte ingericht in de ‘look and feel’ van de zwem- en schaatsverenigingen.

Schaatsen en zwemmen op meerdere niveaus
In de nieuwe accommodatie kan er letterlijk en sportief op meerdere niveaus worden gesport. Schaatsen op de ijsbaan wordt een bijzondere beleving doordat op twee verdiepingen kan worden geschaatst. Langeafstandsschaatsers kunnen op de verdieping hun rondjes rijden terwijl op de begane grond de ijshockeyers, shorttrackers en kunstrijders hun kunsten kunnen verrichten. Omdat het midden van de ijshal open is blijft er altijd goed zicht tussen beide ijsvloeren.

Het nieuwe binnenbad ligt vanzelfsprekend op één niveau, waarbij zowel de breedtesport als topsport hier goede thuisbasis in vinden. De KNZB geeft in een reactie aan dat ‘Leiden de beschikking krijgt over een meer dan uitstekende topsport waterpolo-accommodatie en voor zwemmen wordt De Vliet een top trainings- en wedstrijdlocatie, De zwemzaal is geschikt voor eredivisiezwemmen en -waterpolo, internationale clubwedstrijden en (kleinere) interlands waterpolo, en zwemwedstrijden op nationaal niveau.’

Duurzaam en circulair combibad en ijshal
De oorspronkelijke hoge duurzaamheidsambities voor een all-electric combinatiegebouw binnenzwembad-ijshal zijn overeind gebleven. Tussentijds ingebrachte inzichten voor circulair bouwen zijn zo goed als mogelijk ingepast. Het gebouw heeft een EPC van -/-0,9, voldoet het aan de eisen voor een Bijna Energie Neutraal Gebouw en krijgt het een Energielabel A++++. Dit wordt gerealiseerd door onder meer 3.400 zonnepanelen op het dak te leggen. Het resterende dakoppervlak krijgt vegetatie om hemelwater vertraagd via het losgekoppelde systeem te laten afvloeien naar het oppervlaktewater. Het uitgekiende systeem voor warmte-uitwisseling tussen ijsbaan, binnenbad en buitenbad is een ander voorbeeld van hoe de synergie tussen de functies zo goed als mogelijk wordt benut. De restwarmte die vrijkomt bij de koeling van de ijsbaan wordt gebruikt om het binnenzwembad te verwarmen, als ook het bestaande buitenbad dat afgelopen winter is gerenoveerd. Hierdoor kan naast de nieuwbouw ook het bestaande buitenbad in 2023 van het gas af worden gehaald.

Goed te exploiteren combinatiegebouw
Het gebouw wordt volledig eigendom van de gemeente Leiden, waarbij de gemeente het zwembad exploiteert en een professionele pachter de horeca. De exploitatie van de ijshal wordt ondergebracht bij Stichting IJshal.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten