Afbeelding
Foto: economie071.nl

Retailmonitor Voorschoten: daling aantal winkels

Zakelijk Ondernemer in beeld

Het economisch samenwerkingsverband Economie071 heeft een nieuwe Retailmonitor laten maken, die inzichten geeft in de trends en ontwikkelingen binnen de detailhandel van de Leidse regio. De monitor kijkt terug op de afgelopen drie tot vier jaar. ‘Voor Voorschoten laat de Retailmonitor zien dat de daling van het aantal winkels, vooral in de recreatieve sector, een uitdaging vormt’, reageert wethouder Paul de Bruijn (Economie). ‘We zien hier een afname, maar tegelijkertijd blijft het aanbod in meters nog redelijk stabiel. Deze ontwikkeling laat zien dat we samen de schouders moeten blijven zetten onder een divers winkelaanbod dat aantrekkelijk is voor onze inwoners en bezoekers.’ 

Twee delen
De monitor, opgesteld door Sweco, bestaat uit twee delen: een kwalitatief deel, waarin zeven regionale trends worden belicht, en een kwantitatief deel dat een objectief beeld geeft aan de hand van diverse databronnen. Deze trends, waaronder arbeidsmarkt krapte, impact van de coronapandemie en opkomst van zelfstandigen, worden eerst op nationaal niveau besproken en vervolgens toegespitst op zowel de bredere Leidse regio als individuele gemeenten. De gegevens zijn uitgesplitst naar dagelijkse boodschappen, recreatief winkelen en doelgerichte aankopen.

Opvallende ontwikkelingen
Opvallend is de afname van het aantal winkels, vooral in de recreatieve sector (-9%). Deze verschuiving wordt gecompenseerd door een groei in retailmeters (3%) en een gestegen omzet van bijna €1,4 miljard tussen 2016 en 2021. De uitdagingen van personeelstekorten, stijgende kosten voor horeca en de opkomst van online winkelen blijven om aandacht vragen.

Verschuiving van functies
Het retaillandschap verandert ook in de Leidse regio naar multifunctionele ruimtes waarin winkels dienen als inspiratie- en ervaringsplekken. De klant is op zoek naar beleving. Opvallend is de verschuiving van winkels naar andere functies, zoals horeca of zelfs woningen. Dit gaat leegstand tegen, maar verandert ook de dynamiek in winkelgebieden.

Kennis delen

Tijdens de behandeling in de stuurgroep van Economie071 is afgesproken dat er nu geen nieuwe beleidsvisie wordt opgesteld. Naar aanleiding van deze monitor wordt door gemeenten zelf, samen met betrokken partners, de aandachts- en verbeterpunten opgepakt. Om de kennis en waardevolle inzichten uit de monitor ook breed te delen organiseert Economie071 in het eerste kwartaal van 2024 een regionale bijeenkomst. De monitor is te vinden op www.economie071.nl

Nieuws overzicht

Afbeelding
Mis het niet: De Goed Voor Elkaar Show 2024! 4 uur geleden
Wethouder Paul de Bruijn kwam Imadeddine Hader van de Stichting Assalem feliciteren. Foto's: VSK
Het begin van een traditie: samen het Suikerfeest vieren 10 uur geleden 1
Afbeelding
Blijf langer sterk 13 uur geleden
De eerste Zonnebloemloten zijn verkocht door Zonnebloemvoorzitter Bert Dedden, aan burgemeester Stemerdink
Burgemeester Nadine Stemerdink koopt eerste Zonnebloemloten 17 apr, 15:04
Afbeelding
Voorschoten sluit aan bij Hollandse Plassen 17 apr, 13:42