Afbeelding

Dorpsgesprek 'op weg naar herstel'

Algemeen Politiek

Voorschoten - Gisterenavond vond in het Bondsgebouw het 'Dorpsgesprek op weg naar herstel' plaats. Aan de hand van een aantal stellingen over de Thema's Bestuurlijke toekomst van Voorschoten en Gemeentelijke taken konden de, ongeveer 200 aanwezigen waaronder het college en raadsleden, op een aantal stellingen hun mening geven.  Stellingen waarmee het college ook een breder publiek wil gaan betrekken, zoals bijvoorbeeld tijdens de paardenmarkt en as vrijdag, 30 juni van 13.00 tot 14.00 uur,  op de Voorschotense markt.

 'Kiezen of Gekozen worden',  was de rode draad die door de avond heen liep, want wat gebeurt er als Voorschoten zijn financiën niet op orde krijgt? 'De Provincie zal kunnen ingrijpen', waarschuwde burgemeester Pauline Bouvy - Koene, gesprekleidster tijdens de discussie over het thema Bestuurlijke toekomst. 

Op de stelling, samenwerking in de Leidse regio, krijgt Stan Dessens bijval uit de zaal op zijn reactie: Er worden nu te snel stellige conclusies getrokken op basis van te weinig informatie, 'eerst moet je bepalen 'Wat is je eigen identiteit, wat vind ik voor onze gemeente belangrijk, dan bepaal je met wie kan ik dat het best realiseren'.
De stelling  'een intensieve samenwerking met Leiden en omliggende gemeenten is geen bedreiging maar voorwaarde voor behoud zelfstandigheid'. Valt slecht bij Helma Nepperus, 'mijn humeur wordt er hiervan niet beter op' reageert zij, 'deze stelling is iets te simpel'. Zij verwijst ook naar de opstelling van Leiden met betrekking tot de RijnlandRoute, 'daar werd met de omliggende gemeenten geen rekening gehouden', brengt zij in herinnering.

De Stelling, 'gaat u akkoord met een lastenverzwaring van 400 euro per huishouden  zodat Voorschoten zelfstandig kan blijven opereren en alle beleidstaken met een eigen ambtelijke dienst uit kan voeren', leverde weinig reactie op. De stelling werd onduidelijk gevonden, want niet duidelijk is of dan alle voorzieningen wel in stand blijven en of Voorschoten dan wél in staat is om zelfstandig beleidstaken uit te voeren.

Iemand uit de zaal haalde een voorbeeld aan van een zwembad in Friesland dat grotendeels door vrijwilligers gerund wordt. 'Wij zullen sowieso met meer vrijwilligers in de toekomst onze voorzieningen in stand moeten houden, voorziet wethouder Daan Binnendijk.

Op de website van de gemeente www.voorschoten.nl/opwegnaarherstel is de enquête te lezen.  Op de website van de Voorschotense Krant, wordt u regelmatig geïnformeerd over dit onderwerp en leest u de komende periode reacties van dorpsgenoten. In de loop van september worden de resultaten van de enquête door de gemeente teruggekoppeld.

Afbeelding

Nieuws overzicht

Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 14 minuten geleden
Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 4 uur geleden 14
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 21 uur geleden 9
Onlangs werd 25 jaar aangepast roeien, gevierd bij Roeivereniging Rijnland
25 jaar aangepast roeien binnen roeivereniging Rijnland gisteren
Afbeelding
MHC Forescate JO14-2 toont teamspirit tegen koploper Rijswijk gisteren