Afbeelding
Foto: Marjolein Altena

Antonio Lucignano toegevoegd aan lijst markante mannen

Algemeen

Het museum Voorschoten heeft besloten de vorige week overleden Antonio Luciginano toe te voegen aan de lijst Markante Mannen, de expositie die momenteel in het museum is te zien. De foto van Antonio hangt in de etalage van het museum.

Van een goede vriend van Antonio ontvingen wij onderstaand bericht.

Afscheid van Don Antonio

Hij maakte wel eens de grap dat hij geen vrienden had. Maar op zijn begrafenis, afgelopen donderdag, stond 300 man. Voorschoten heeft donderdagmorgen  afscheid genomen van Antonio Lucignano. De legendarische gastheer van restaurant Fratelli overleed vorige week in zijn natuurlijke omgeving; aan tafel met een glas wijn. "Je werd altijd boos als iemand wegging zonder gedag te zeggen", sprak een verdrietige collega bij de uitvaartplechtigheid in Westduin Den Haag. Tot de volle zaal: "Hij liet het niet vaak merken, maar hij waardeerde jullie. Zijn klanten, familie en collega's en alle mensen die hij in het dorp tegenkwam. De sigarenboer, mensen van de Hema en de Albert Heijn tot aan de toko."

Volgens haar zou 'de oude brombeer' een traantje wegwegen bij het zien van zoveel volk. 

Fratelli-eigenaar Galid Aarabe wist nog goed hoe hij als zestienjarige het vak bij Antonio had geleerd, het begin van een levenslange vriendschap. "Ik noemde je altijd de laatste Italiaanse samoerai omdat je heel gepassioneerd over Italië kon praten en niemand wat slechts mocht zeggen. Als iemand zei dat Napoli een verkeerde speler had gekocht, waren de rapen gaar."

Napels is geen stad die je makkelijk vergeet, verklaren Antonio's beide broers. "Al komen we eigenlijk uit Puozzoli." Deze voorstad van Napels is ook de plek waar Sofia Loren geboren is ("Ze ging met onze moeder naar dezelfde school") en niet voor niets hangt er een geschilderd zwartwit portret van de filmster achter in Fratelli. Dat Antonio in de zaak schitterend Italiaans kon zingen en overigens ook vloeiend kon vloeken in zijn moedertaal, werd bij de uitvaart met liefde herinnerd. "Don Antonio", wist zijn collega, "wat zullen we je missen!"

Een week voor zijn overlijden zei Antonio dat hij bij zijn vader en moeder in Den Haag begraven wilde worden. Maar hij heeft Galid beloofd: "Van boven houd ik twee dingen in de gaten. Napoli en Fratelli." 

Nieuws overzicht

Afbeelding
Volleybalrecreanten Gemini Kangeroes zoeken sociale spelers 10 uur geleden
Jan Spit (l) en Hans Dijksterhuis organiseren ook dit jaar het Voorschoten Open op 25 mei. Foto: VSK
13e editie Voorschoten Open Golf op zaterdag 25 mei 16 uur geleden
Afbeelding
Depressievereniging afdeling Leiden heeft ruimte voor nieuwe deelnemers!! 16 uur geleden
Na nog veel spannende momenten in het laatste kwart bleef de eindstand onbeslist, wat voor de blauwen toch als winst voelde!
Meisjes Forescate MO 12-4 spelen gelijk tegen Zoetermeer 17 uur geleden
Isis en Lisanne wonnen de dubbel.
Forescate 1 haalt met 6-0 de eerste overwinning binnen 17 uur geleden