Vlnr Otto Schrage, Frank Langezaal, Harm Klifman en Thijs van Tuyll maken graag reclame voor de eendjesrace. Foto: VSK
Vlnr Otto Schrage, Frank Langezaal, Harm Klifman en Thijs van Tuyll maken graag reclame voor de eendjesrace. Foto: VSK Foto: Marjolein Altena

5000 Lions-eendjes badderen voor Stichting Leergeld

Algemeen Evenementen

De eendjesrace van de Lions op Koningsdag is hard op weg om een echte traditie te worden. Op vrijdag 27 april om 14.00 uur kiezen duizenden badeendjes voor het derde jaar op rij het ruime sop in de vijver van het Berkhoutpark. De opbrengst gaat naar Stichting Leergeld met steun van Stichting Katapult. En dat geld is hard nodig. Kopen dus.

Voorschoten - En dat kopen kan nog tot 27 april 12.00 uur. Komende zaterdag 21 april op het Treubplein en op Koningsdag tot 12.00 uur in de Schoolstraat bij Van Wees Mode.
Twee jaar geleden startte Lions Voorschoten met het ludieke evenement en het was direct een razend succes. 'In het begin moesten we elke keer uitleggen wat de eendjesrace was. Dat is nu niet meer nodig', zeggen Frank Langezaal en Thijs van Tuyll. De mannen zijn er druk mee want er zijn 5000 eendjes te verkopen. 'Die lenen we van een bevriende Lionsclub. Elk verkocht eendje krijgt een nummer en alleen de verkochte eendjes gaan het water in. We hebben verschillende sponsors gevonden die prijzen ter beschikking stellen. Zoals, natuurlijk, een eendjesexperience, suppen op de grachten, diner cheque van De Knip, luchtvaartexperience en nog veel meer. De eendjes die het snelst door de spuiten van de brandweer aan de overkant zijn, winnen.
Stichting Katapult heeft al een bedrag van € 10.000,- toegezegd. 'Katapult biedt financiële ondersteuning aan activiteiten in Voorschoten die kinderen tot 16 jaar helpen', vertelt Harm Klifman. 'Natuurlijk hadden we het geld gewoon kunnen storten maar op deze manier kunnen we de actie van Lions veel beter ondersteunen. En hoe leuk is dan dat in het logo van de eendjesrace een katapult is verwerkt.'
Stichting Leergeld bestaat al bijna 100 jaar. 'Vooral in de grote steden', vertelt Otto Schrage. 'De lokale afdeling hier is pas sinds 2016 actief. Wij zijn er voor kinderen van 4 tot 16 jaar uit minima-gezinnen zodat zij mee kunnen doen met activiteiten. Dat kan een schoolreisje of schoolgeld zijn, een fiets zijn, een computer, zwemlessen, sporten, muziek of elke andere hobby. Wij geven geen geld maar betalen contributie, vergoeden kosten of leveren producten.' Otto is overigens hard op zoek naar vrijwilligers die mensen willen bezoeken, formulieren invullen en begeleiden. 'Het gaat maar om een paar uur per week.' Geïnteresseerden kunnen zich melden via info@leergeld-voorschoten.nl
Naast de rapste eend is er ook de race voor de knapste eend: De Very Important Duck! De gepimpte grote eenden zijn komende dagen te bekijken in Museum Voorschoten.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Afsluiting Sijtwendetunnel van 28 april tot 18 mei 5 uur geleden 2
De bewoners van de Brunita J. Gemmekelaan protesteren al sinds vorig jaar tegen de komst van flexwoningen op het Geestwoningpad.
Buurt opgelucht: géén flexwoningen op Geestwoningpad 23 uur geleden
Afbeelding
Van chaotische hoofd naar innerlijke kind 23 uur geleden
Afbeelding
Wereldwinkel Voorschoten: volop keus voor moederdag! 23 uur geleden
Afbeelding
Intratuin rijdt mee in de Bloemencorso met betoverende auto 23 uur geleden