<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
De Nuon 9S onthult haar geheimen. In september doet de auto mee aan de Sasol Solar Challenge. Foto: pr
De Nuon 9S onthult haar geheimen. In september doet de auto mee aan de Sasol Solar Challenge. Foto: pr
Regio nieuws

Nuna9S met Voorschotense Jelmer, geeft geheimen prijs

Op 24 juli presenteerde het Nuon Solar Team van de TU Delft de Nuna9S. Het is de nieuwe, intelligente zonneauto waarmee ze komende september deelnemen aan de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika. Als decor diende het Safaripark Beekse Bergen. Oud-politicus en schrijver, Jan Terlouw, plaatste symbolisch het laatste onderdeel van het nieuw ontwikkelde radarsysteem in de Nuna9S. Daarmee is de ontwikkeling van de auto, die in een geheel nieuw jasje is gestoken, klaar voor het Zuid-Afrikaanse avontuur, zo vertelt het Voorschotense teamlid, Jelmer van de Hoeven. 

Testen
Jelmer legt uit dat alles momenteel in het teken staat van het testen. Het herkennen van auto's, motorrijders en hellingen is al uitgebreid onderzocht. Na de onthulling van de Nuna9S, is van de gelegenheid gebruik gemaakt om te zien hoe de radar reageert op de wilde dieren, die ook in Zuid-Afrika voorkomen. Zo komt het team er achter of de speciaal voor deze race ontwikkelde radar aan alle verwachtingen voldoet. Vooral de giraffen en struisvogels volgden nieuwsgierig de verrichtingen van deze bijzondere gast op de voet. 

"We krijgen straks met allerlei uitdagingen te maken", vertelt Jelmer, die naast elektrotechnicus, straks ook een van de coureurs is. " De route gaat van Pretoria naar Kaapstad door gebergten, valleien, grasland en woestijnen. Soms rijden we over moderne snelwegen, dan weer over stoffige en onverharde wegen waar plots wilde dieren kunnen opduiken." 

Innovatief radarsysteem
Met gebruik van de ingebouwde innovatieve radar past de auto zijn rijgedrag aan zijn omgeving aan om zo veilig en duurzaam mogelijk te rijden. Ook kan Nuna9S door middel van routedata vooruitkijken naar heuvels op de route en haar vermogen en snelheid daar op aanpassen. Zo kan de zonneauto zo energiezuinig mogelijk door de Zuid-Afrikaanse berglandschappen rijden. 

Samen werken aan een duurzame samenleving
Jan Terlouw steunt als ambassadeur van het Nuon Solar team hun ambities. Het is de technologie die het klimaatprobleem heeft veroorzaakt en het is de technologie die het probleem weer kan oplossen, hield hij zijn publiek voor.  Maar dan moeten de mensen het wel willen. Daarin speelt de politiek een belangrijke rol. Aan deze jonge twintigers zal het niet liggen. Met hun streven om zonne-energie zo efficiënt mogelijk in te zetten, laten ze zien hoe innovatieve technieken kunnen bijdragen aan het creëren van een duurzame samenleving, aldus Terlouw.

Het Nuon Solar Team van de TU Delft doet van 22 t/m 29 september mee aan de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika. Daarbij zal het niet alleen laten zien hoe je zonder gebruik van fossiele brandstoffen kunt rijden, maar ook hoe auto's zuiniger en  veiliger kunnen worden. De race voert in acht dagen over een afstand van ruim 4.500 km van Pretoria naar Stellenbosch. 

Jelmer van der Hoeven uit Voorschoten schrijft voor de Voorschotense Krant maandelijks een column over de race. 
 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten