Bogdan Pancu is gestart met zijn bakkerij 'De Pretzel Molen' aan de Schoolstraat 97. Moeder Tasia staat haar zoon de eerste maanden bij. Foto: PR
Bogdan Pancu is gestart met zijn bakkerij 'De Pretzel Molen' aan de Schoolstraat 97. Moeder Tasia staat haar zoon de eerste maanden bij. Foto: PR Foto: Marjolein Altena

Nieuw in de Schoolstraat: 'de Pretzel Molen'

Algemeen Ondernemer in beeld

In Amerika is het streetfood, in Duitsland staan ze steevast naast een pul bier en in Roemenië wordt ze maar al te graag gekocht voor ontbijt en zelfs de lunch. En vanaf nu kan ook Voorschoten genieten van deze heerlijke lekkernij. Bogdan Pancu is aan de Schoolstraat 97 gestart met zijn eigen bakkerij 'De Pretzel Molen' waar nog veel meer lekkers te vinden is.

Voorschoten - Bogdan kwam met zijn verloofde naar Nederland. 'Zij studeerde hier en kreeg een prachtige baan in Leiden aangeboden. Ik kom zelf uit de luchtvaart maar ben al jaren gefascineerd door koken en bakken. Voor mijn werk heb ik bijvoorbeeld een paar jaar in het Midden-Oosten gewoond. Werd bij mensen thuis voor het eten uitgenodigd en vertrok niet eerder dan dat ik het recept had. Ik heb er zelfs voor betaald ja. En flink ook!' Maar zijn droom voor een eigen bakkerij ging pas in Nederland in vervulling.

'Het bakken heb ik geleerd van mijn moeder en oma. Typisch Roemeens gevlochten brood en op ambachtelijke wijze gemaakt. Niets komt uit een pakje, alle ingrediënten zijn vers. Melk en eieren haal ik bij een boerderij in Nederland. Bloem en de andere producten komen uit Roemenië. Maar het zit hem vooral in het maken van het deeg. De samenstelling moet goed zijn maar je moet het ook goed doorkneden en de tijd geven om te rijzen. Dan krijg je die speciale textuur waar 'paine', het Roemeense brood, zo bekend om staat. Om de kneepjes van het vak goed te leren is mijn moeder Tasia tijdelijk overgekomen. Het brood kan eventueel gesneden worden maar het allerlekkerste is toch om stukken er van af te breken zodat je kleine bolletjes krijgt. Invriezen? Niet bij ons! We hebben niet eens een vriezer hier. Het brood is elke dag vers maar thuis kan het wel.'

Maar de bakkerij biedt meer. 'Zoet en hartig. Zoals onze croissants. Zo heten ze niet echt maar dat noemen we zo om een beeld te vormen, onze broodjes zijn veel luchtiger. Wij bakken ze met kaas, ham, salami of varkensvlees maar ook met chocolade. We hebben taarten en kleine hapjes, alles met deeg en aparte vulling als Turkish Delight. Waar ik echt enthousiast over ben zijn onze kleine gebakjes. Deeg met chocolade en walnoot in de vorm van een walnoot. Dat ziet er echt heel leuk uit en smaakt heerlijk.'
En dan de pretzels. Wat zijn dat eigenlijk? 'Pretzels zijn krakelingen van brooddeeg die je met allerlei verschillende smaken kunt maken. Je hebt zouten pretzels, met sesamzaad, maandzaad of naturel maar je kunt ze ook vullen met worst, ham, kaas of een combinatie daarvan. De zoete variant is gevuld met chocolade of zure kersen. Wij maken ze vooralsnog op de Roemeense manier maar ik ben enorm op zoek naar feedback van mijn klanten want wellicht willen Nederlanders iets heel anders. Daar passen we ons dan op aan. Dat geldt voor al onze producten. Over smaak valt niet te twisten en ik wil iedereen graag tevreden stellen.'
Bogdan en zijn verloofde hebben inmiddels hun plek gevonden in Voorschoten. 'Een geweldig dorp', lacht Bogdan. 'We wonen al langer in Nederland maar Voorschoten is speciaal. We hebben ons nog nooit zo welkom gevoeld. Ook als ondernemer heb ik al veel contacten gelegd. Een contact dat ik ook graag met de klanten wil hebben dus kom gewoon eens binnen lopen in de bakkerij en proef wat we te bieden hebben. Dat is elke dag iets anders!'

De website is nog in de maak maar De Pretzel Molen is al wel via facebook, instagram en twitter te volgen. Het bedrijf is zeven dagen per week geopend van 8 uur 's ochtends tot 's avonds.

Nieuws overzicht

Jan Spit (l) en Hans Dijksterhuis organiseren ook dit jaar het Voorschoten Open op 25 mei. Foto: VSK
13e editie Voorschoten Open Golf op zaterdag 25 mei 2 uur geleden
Afbeelding
Depressievereniging afdeling Leiden heeft ruimte voor nieuwe deelnemers!! 2 uur geleden
Na nog veel spannende momenten in het laatste kwart bleef de eindstand onbeslist, wat voor de blauwen toch als winst voelde!
Meisjes Forescate MO 12-4 spelen gelijk tegen Zoetermeer 3 uur geleden
Isis en Lisanne wonnen de dubbel.
Forescate 1 haalt met 6-0 de eerste overwinning binnen 3 uur geleden
Afbeelding
Staking Sleutelstad is voorbij 19 uur geleden