<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
'Het bedrijf is in goede handen bij Wilbur', zegt vader Co Zitman (r). 'Een volle portefeuille en een goed team. Ik heb alle vertrouwen in de toekomst.' Foto: VSK
'Het bedrijf is in goede handen bij Wilbur', zegt vader Co Zitman (r). 'Een volle portefeuille en een goed team. Ik heb alle vertrouwen in de toekomst.' Foto: VSK (Foto: Marjolein Altena)
Ondernemer in beeld

De volgende generatie: Wilbur Zitman

Zoals de ouden zongen, piepen de jongen! Maar is dat wel zo? Voorschoten heeft vele familiebedrijven waar de jongere generatie nu aan het roer staat. Hoe doen zij het? Daarom start de Voorschotense Krant een nieuwe serie artikelen: de volgende generatie. In de eerste aflevering is Wilbur Zitman van Schildersbedrijf Zitman&Co B.V. aan het woord.

Voorschoten - Wilbur is de derde generatie en heeft het bedrijf, dat ruim 75 jaar bestaat, in 2010 overgenomen. Een jongensdroom die uitkomt? 'Nee, helemaal niet', lacht Wilbur. 'Ik wilde mijn eigen pad bewandelen en dat heb ik ook gedaan. Mijn vader Co zei altijd tegen mij, mijn broer en mijn zus: 'ik heb liever dat je iets doet waar je gelukkig van wordt'. En ik had een mooie eigen carrière maar in 2008 begon de recessie en kwam het schildersbedrijf in zwaar weer. Dat deed ook mij pijn en ik besloot mijn werk te stoppen en me in te zetten voor de familie en de mannen die hier al jarenlang werken. Ik denk ook dat ik er toen pas klaar voor was om die stap te zetten. Maar het was buffelen in de beginjaren, ik moest me vooral bewijzen als mezelf: geen tweede Co, ik ben Wilbur!

Ik ben anders dan mijn vader. Hij was vroeger een echte baas die orders uitdeelde. Ik wil meer begeleiden, uitleggen wat er moet gebeuren en luisteren naar de mening van de mannen op de werkvloer. Maar, als puntje bij paaltje komt gebeurt er wel wat ik wil. Ik merk dat ik daarin steeds meer op mijn vader ga lijken. En ik vind, net als hij, netwerken heel belangrijk.

Ik stond al vroeg op de ladder. Net als alle ondernemerskinderen hielpen mijn broer Co en ik in de vakanties mee. Overdag werkten we in het schildersbedrijf en 's avonds klusten we voor onszelf. Dan deden we wel drie woningen in een week. Ik heb zelfs het diploma docent schilderen maar de echte fijne kneepjes van het vak leer je toch echt in de praktijk.

Ik heb inmiddels wel mijn eigen stempel op het bedrijf gedrukt. De tijden zijn inmiddels flink veranderd, daar moet je in mee gaan. In de afgelopen jaren zijn we ons meer en meer op totaal onderhoud gaan toeleggen. Er zit zoveel kennis bij de mannen en daar maken we nu veel meer gebruik van. Daarnaast hebben we een uitgebreid netwerk van specialisten om ons heen. Verder zijn we inmiddels volledig geautomatiseerd en onlangs zijn we verhuisd naar een nieuwbouwpand in de Dobbewijk. Het bedrijf is er weer volledig boven op. Maar er blijven uitdagingen. Klanten zijn tegenwoordig bijna inkopers geworden. Door de recessie en het internet zijn ze goed op de hoogte van de mogelijkheden. Dan is het aan jou om dat in goede banen te leiden. Tegelijkertijd legt de overheid ons ongelofelijk veel regels op. Waar we vroeger met een ladder toe konden, heb je tegenwoordig een steiger nodig.

De verantwoordelijkheid als derde generatie voel ik wel maar ik kan altijd bij mijn vader terecht voor advies. Een Voorschotenaar pur sang die iedereen kent en weet wat er gaande is. Allebei vinden we de mensen het belangrijkste. We hebben een fantastisch leuk en kundig team. Van onze klanten horen we dat ze blij worden van onze schilders. Dat is leuk om te horen, dan weet je dat het goed zit en dat merken we aan de orderportefeuille.'


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten