Ruim 30 jaar geleden sloot de Lindehoeve haar deuren maar het bord bestaat nog. Op 15 september tijdens de reünie, is het te bekijken. Foto: Nico Fennes
Ruim 30 jaar geleden sloot de Lindehoeve haar deuren maar het bord bestaat nog. Op 15 september tijdens de reünie, is het te bekijken. Foto: Nico Fennes

Tweede Lindehoeve reünie op 15 september

Algemeen

Lindehoevebord is bewaard gebleven

Dik 40 jaar terug. Een vrijdagavond in het jongerencentrum de Lindehoeve. Even voor 8 uur lopen de ingeroosterde medewerkers van 'de vrijdag' één voor één binnen. Een dj snelt zich met een koffer vinylplaten naar de disco boven. De eerste plaat gaat er onmiddellijk op: de tikkende klokken van Pink Floyds 'Time' klinken knoerthard door de stal. Door de stal? Ja door de stal. Het jongerencentrum is namelijk gevestigd in de voorheen leegstaande boerderij 'de Lindehoeve'. Met toestemming én subsidie van de gemeente heeft 170 jaar boeren hier plaatsgemaakt voor een breed scala culturele activiteiten.

Door: Nico Fennes

Voorschoten - 15 September 1973 is het jongerencentrum met veel tamtam door burgemeester van der Haar en wethouder Esselaar geopend. De start van een uniek experiment dat volledig paste in het tijdbeeld van toen met veel aandacht voor jeugdwerk. Andere opkomende jongerencentra waren het Paard van Troje in Den Haag en het LVC in Leiden. De Lindehoeve in Voorschoten kon er qua bezoekersaantallen mee wedijveren. Onder bestuur van een jaarlijks nieuw gekozen jongerenraad en de Commissie van Bijstand (vnl. ouders) werd een veelzijdig programma neergezet, zodat er elke dag wel wat te doen viel in de Lindehoeve. Uit elk leuk initiatief ontstond een nieuw project: toneel, kindersoos, disco, politieke avonden, cabaret, moestuin en zo meer. Alles voor en door jongeren en dat maakte de Lindehoeve aantrekkelijk. Onder tieners en twintigers kreeg de Lindehoeve binnen de kortste keren regionale bekendheid als 'the place to be', vooral in het weekend, met ca. 1500 bezoekers per week.

Met toestemming én subsidie van de gemeente heeft
170 jaar boeren plaatsgemaakt voor een breed scala aan culturele activiteiten.

Terug naar die vrijdagavond. Vanuit het karnhuis sjouwen medewerkers een flink aantal vaten bier naar binnen. De koelkasten worden afgevuld met flesjes fris en een chemisch drankje wat voor cola-vieux moet door gaan. Een natte lap over de plakkerige bar. Aan de deur posten zich een paar stevige jongens. Een zware ketting zorgt ervoor dat de deur niet verder open kan dan nodig is voor het doorlaten van één persoon gelijkertijd. Jongelui tussen de 15 en 25 jaar verzamelen zich buiten wachtend op het moment dat hun vrijdag begint.

Dan is het zover. Op vertoon van de persoonlijke Lindehoeve bezoekerspas stromen jongeren binnen en vinden een plek op een van de houten banken langs de muren van de stal of nestelen zich op de podiumblokken achterin. Iedereen kent elkaar wel. Vrienden en vriendinnen begroeten elkaar. Een jong meisje dat eigenlijk niet naar de Lindehoeve mag van haar ouders, heeft thuis gezegd dat ze bij haar vriendin slaapt. Een groepje jongens bespreekt de afgelopen week, lachen om elkaars grappen en halen om beurten een biertje. In het midden van de stal wordt gedanst op 'Superstition'. Op het toilet controleren meisjes hun make-up. Met hun lippen rood en haren los klaar voor een flirt.

Buiten staat het vol fietsen, Puch-(Maxi's) en een enkele Kreidler. Een groepje geeft uit zicht een joint aan elkaar door (drugs zijn in de Lindehoeve niet toegestaan). Even verderop staat een vrijend stelletje. Vier gasten met meiden achterop komen op zwaar ronkende motoren aangereden. Stoer zwart gekleed met een rode zakdoek om hun arm geknoopt. De deurjongens turven het aantal bezoekers. Tegen tienen is het met 400 jongelui afgeladen vol en vormt zich buiten een rij wachtenden.

Aan de bar is het druk met veel geschreeuw en gezwaai om snel geholpen te worden. Met een biertje voor 1 gulden staat de tap continue open. Door het open raampje van de disco een roep om een verzoeknummer van Lou Reed. Gejuich bij 'Get Ready' en de dansvloer staat meteen vol. Het is er broeierig en rokerig in een vriendschappelijke uitgelaten sfeer. Verkeringen gaan en verkeringen komen. De jeugd ervaart hier genot en geluk. Tegen 1 uur stroomt het leeg. Ieder vindt zijn weg naar huis of gaat nog even verder in een nabijgelegen café. Het gebroken glaswerk wordt zorgvuldig bij elkaar geveegd, want morgen is er weer kindersoos en een jazzavond.

De Lindehoeve sloot in 1987. Zaterdag 15 september a.s. hangt het goed bewaarde Lindehoeve naambord voor één dag weer boven de ingang van het Cultureel Centrum. Deze 2e reünie wordt vast en zeker opnieuw super leuk. Voor alle info en inschrijven: www.Lindehoevereunie.nl

Nieuws overzicht

Royal Funk  maakte er een avondje onvervalste jazz van.
Royal Funk betoverde publiek tijdens PJPJ concert 3 uur geleden
Afbeelding
Binnenkort in de bibliotheek Voorschoten-Wassenaar 5 uur geleden
Afbeelding
Actie groep 8 Fortgens levert € 1000,- voor ALS en de Koningsspelen 7 uur geleden
Burgemeester Stemerdink reikte vanmorgen zeven Koninklijke Onderscheidingen uit in Kasteel Duivenvoorde.
Zeven Voorschotenaren krijgen een lintje 11 uur geleden
De ambtenaren gaan een paar jaar vanuit de Van Beethovenlaan werken.
Ambtenaren naar kantoorruimte Van Beethovenlaan, niet in het centrum 11 uur geleden