<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Susanne Engelhardt van de werkgroep Fairtrade
Susanne Engelhardt van de werkgroep Fairtrade

GroenLinks steunt Fairtrade

Persbericht GroenLinks

GroenLinks steunt eerlijke handel in producten uit ontwikkelingslanden. Daarom op bezoek bij Susanne Engelhardt, secretaris van de Werkgroep Fairtrade Gemeente Voorschoten, om te horen hoe het staat met fairtrade in Voorschoten.

Susanne, wat is het doel van de werkgroep?

Eind 2016 heeft de Gemeenteraad van Voorschoten besloten de titel Fairtrade Gemeente te willen halen. Dat is een heel proces waarbij aan een aantal criteria voldaan moet worden. De werkgroep heeft als doel dat proces te trekken en daarna diverse activiteiten rond het thema Fairtrade uit te voeren, zodat de gemeente deze titel ook kan behouden.

Hoe staat het met de vorderingen van de werkgroep?

We zijn nu bezig met een inventarisatie van de beschikbaarheid en het gebruik van fairtrade producten in de gemeente, bij supermarkten, winkels en horeca, maar ook bij bedrijven en maatschappelijke organisaties. Binnenkort hebben we deze nulmeting afgerond en kunnen we hopelijk de titel aanvragen bij het landelijk secretariaat van Fairtrade Gemeenten.

In Nederland zijn er op dit moment 86 gemeenten die de titel al hebben (waaronder Wassenaar) en nog zo'n 55 die in het proces zitten om de titel te behalen.

Hoe kun je Fairtrade producten herkennen?

Je vindt het label van Fairtrade op de verpakkingen. Er zijn verschillende keurmerken die aan de Fairtrade criteria voldoen: Fairtrade-MaxHavelaar, Fairtrade Original, Fair for Life, Naturland, Organic Fair trade voor levensmiddelen (zoals koffie, bananen, cacao etc.) en het WFTO of FTO keurmerk voor andere artikelen. Fairtrade is het enige keurmerk dat een minimumprijs garandeert aan de producent. Het is dan ook belangrijk dat mensen meer producten met een Fairtrade keurmerk gaan kopen.

Hoe ben je bij de werkgroep betrokken geraakt en wat is je motivatie om hieraan mee te werken?

Ik las in een artikel in een Voorschotense krant dat er leden voor de werkgroep gezocht werden. Door mijn werk in de ontwikkelingsamenwerking voelde ik me al lang betrokken bij de Fairtrade beweging. Ik heb ik ook kunnen zien dat het Fairtrade systeem een verbetering kan betekenen voor de producenten, ook al gaat het soms in kleine stappen. En het leek me nu leuk om als burger van Voorschoten en als consument aan het einde van de handelsketen een bijdrage te leveren aan meer bewustzijn over eerlijke handelsrelaties en het belang van meer gebruik van Fairtrade producten.

Wat koop je zelf graag aan Fairtrade producten?

Ik zelf koop altijd Fairtrade koffie, cacao, suiker, rijst, couscous en kruiden.

En als ik soms wijn of vers fruit met een Fairtrade keurmerk tegenkom, koop ik dat ook.

Heb je nog suggesties voor de lezers van deze krant? Je kunt helpen door zoveel mogelijk Fairtrade producten te kopen en deze bij familie en buren aan te bevelen. Denk in het kader van Sinterklaas en Kerst eens aan leuke Fairtrade kadootjes (bijv. bij de Wereldwinkel) of gewoon bij de supermarkt. De meeste supermarkten hebben tegenwoordig al een aardig aanbod aan Fairtrade producten. O ja, we zoeken nog mensen om de werkgroep te helpen; het kost ongeveer 1 uur per week.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten