<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl

Jos van den Berg ontvangt de Parel en wordt in de boeien geslagen

Voorschoten vrijdag 14 december – Het zal je maar gebeuren, je krijgt de Parel van Voorschoten en wordt vervolgens in de boeien geslagen en door de politie afgevoerd. Het overkwam Jos van de Berg bij zijn afscheid na 30 jaar zich te hebben ingezet voor de vrijwillige brandweer Voorschoten!

Het politieoptreden was een d or zijn collega's georganiseerde grap, Jos is naast vrijwilliger bij de brandweer, politie brigadier van beroep. Het ontvangen van de parel was geen grap maar echt verdiend! Loco-burgemeester Monique Lamers was op de corpsavond aanwezig om namens de gemeente Voorschoten Jos van den Berg de Parel van Voorschoten uit te reiken. Hij heeft de parel ontvangen voor de 30 jaar dat hij zich voor de vrijwillige brandweer heeft ingezet én voor zijn inzet voor het werven en in stand houden van de Spuit 41. (zie verder in het artikel).

De corpsavond is een jaarlijks terugkerende bijeenkomst voor de vrijwillige brandweerlieden in Voorschoten. Voorafgaand aan het gezellige samen zijn werden er, naast Jos van den Berg meer brandweerlieden naar voren gehaald.

Lillian Weber, sectordirecteur Risico- en Crisisbeheersing Veiligheidsregio Hollands Midden bedankte de Voorschotense vrijwillige brandweerlieden voor hun inzet. 'Het valt niet mee om bij een alarm binnen 3 minuten in de kazerne te zijn. Je moet alles uit je handen laten vallen, dat heeft grote impact op je privé- en beroepsleven, zowel voor de brandweermannen zelf als voor hun partners. Hartelijk dank daarvoor!'.

Daarna volgden de 'dienstmededelingen' door ploegchef Nico Guijt. Erik de jonge, Edwin Brooshoofd, , Marloes Bos, Thimo de Vries en Thomas Kop. Zij werden bedankt voor hun inzet als wervingscommissie. Hun acties hebben de aanmelding van acht nieuwe brandweervrijwilligers opgeleverd. Het wervingsplan dat zij hebben opgesteld wordt nu ook toegepast bij andere corpsen. Het leverde de leden van de wervingscommissie een gratificatie op!

Rianne Kortekaas, Thomas Kop en Thimo de Vries werden vanwege het behalen van hun diploma Manschap A tot brandwacht eerste klas bevorderd en Danny den Outer kreeg zijn voertuig diploma uitgereikt, hij is nu chauffeur en pompbediende. Erik de Jonge en Edwin Brooshoofd ontvingen het diploma bevelvoerder en werden bevorderd tot brandmeester.

Vrijwilligersmedailles
Jos van den berg en Danny den Outer ontvingen de vrijwilligersmedaille, een blijk van waardering voor hun inzet voor de vrijwillige brandweer. Jos voor 30 jaar en Danny voor 10 jaar.

Uit de toespraak van de loco-burgemeester Lamers:
"De Stichting "Spuit 41" bestaat uit enkele enthousiaste Voorschotense brandweermannen die in in 2009 een oude brandweerauto hebben aangekocht, een oude Ford V8 uit het bouwjaar 1935. Deze Ford heeft dienst gedaan als vuilniswagen in Voorschoten tot 1941 en daarna tot 1978 als brandweerauto. Tot op de dag van vandaag zet Jos van den Berg zich op vrijwillige basis volledig in voor deze oude Ford en is de "Spuit 41" regelmatig in Voorschoten te zien. Mede dankzij zijn inzet is dit stukje cultuur voor Voorschoten bewaard gebleven.

In het dagelijks leven is Jos van den Berg brigadier van politie maar daarnaast een toegewijd brandweerman. Als vrijwillig brandweerman vervult hij dezelfde taken als de beroepsbrandweer en heeft hij dezelfde verplichtingen. Vrijwillige brandweermannen volgen dezelfde opleidingen en oefeningen en zijn op afroep beschikbaar. Er wordt verwacht dat men binnen twee tot drie minuten na alarmering in de kazerne is. Dit laatste betekent dat men alles wat men aan het doen is moet "laten vallen" om op tijd op de kazerne te kunnen zijn. Zakelijk en privé kan dit een flinke belasting betekenen.

Op 1 september 1988 is Jos van den Berg begonnen als vrijwilliger in de rang van aspirant brandwacht bij de Voorschotense vrijwillige brandweer. Daarna is hij diverse malen bevorderd tot respectievelijk aspirant brandwacht, brandwacht 2e klasse, brandwacht 1e klasse en hoofdbrandwacht'."

1 minuut stilte
Aan het begin van de avond, voorafgaand aan de officiële mededelingen, stond Nico Guyt,de  ploegchef van de vrijwillige brandweer Voorschoten en beroeps bij de brandweer Alphen, stil bij het overlijden van collega brandweerman Pascal Pont uit Voorschoten. Pascal was beroeps brandweerman in de regio Hollands Midden waar Voorschoten onder valt. Met een indrukwekkende 1 minuut stilte werd het overlijden van deze, veel te jong overleden, brandweerman herdacht.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten