En daar is het Kindeke in de stal! Foto's: VSK
En daar is het Kindeke in de stal! Foto's: VSK

Kerst op de Fortgens, maar dan anders

Algemeen Regio nieuws

Natuurlijk, je kunt als leerkracht in de klas het kerstverhaal voorlezen of met de hele school naar de kerk gaan maar de juffen en meesters op de Fortgensschool bedachten wat anders. Samen met een afvaardiging van groep 7 en 8 organiseerden zij als kerstcommissie een wandeling door de wijk, langs Augustus, Maria en Jozef, de volle herbergen, engelen, herders en uiteindelijk het kindeke. 

Pien en Jelle uit groep 7 en Eva en Jasper uit groep 8 hebben wekenlang vergaderd, spullen verzameld en het programma gemaakt. 'Heel leuk om te doen', zegt Jelle die ook nog eens Koning Herodes mag spelen. 'Iedereen in de klas wilde wel meedoen, toen hebben we geloot en wij wonnen.' Pien is de Engel Gabriel. 'Ik kom Maria vertellen dat ze zwanger wordt. Maar iedereen in de klas heeft een rol in het kerstverhaal en de andere groepen lopen langs al de toneelstukjes. De mensen in de buurt zijn gevraagd of we iets in de tuin mochten doen. Heel veel mensen wilden meedoen maar we hadden er maar 12 nodig.'

Om precies 18.00 uur startte de wandeling. In groepen van 10 kinderen (maar met familie er bij waren de groepen veel groter) onder begeleiding van de oudere kinderen begon het al in school met Keizer Augustus die de troep op weg stuurde om zich in te schrijven, net als toen. Dan langs Maria, Jozef en de Engel Gabriel, in de tuin van Wim en Wil Koster. 'Dit is toch ontzettend leuk!', geniet het echtpaar. 'Het leeft echt in de wijk. Wij dachten dat we de enigen waren maar vrijwel iedereen was positief!'

Dan gaat de wandeling verder want ze moeten zich natuurlijk wel inschrijven. Dat kan even verderop bij de soldaten en daarna is het zoeken naar een herberg. In de tuinen staan bordjes 'herberg vol'. Ze komen langs de drie koningen die vragen waar het Koningskind geboren is, langs de herdertjes die bij nachte lagen te slapen, en de engelen die ze de weg wijzen. En dan is daar uiteindelijk het Kind in de stal! En dan gaan de kinderen, in totaal bijna 200, terug naar het schoolplein waar ze vanuit het jaar nul naar de 19e eeuw reizen met de muziek van het Charles Dickensorkest. Maar de warme chocolademelk trok ook! 

En de kinderen zelf? Wat vonden zij er van? 'Dit was leuker dan een kerkdienst', aldus een leerling uit groep 8. 'Mijn moeder vond het gezellig en professioneel', vertelt een ander. 'Het was leuk omdat je met andere mensen gezellig de wandeling kon maken', vond een leerling uit groep 6. En een leerling uit groep 4 vond het vooral gezellig op het plein. 'De vuurkorf was leuk om bij te zitten en je kon er chocomelk halen.' Ook de ouders waren tevreden. 'Een fijne avond, veel sfeer en de kinderen van groep 7 en 8 hebben het heel goed gedaan.' Een Pabo-stagiaire maakte het evenement voor het eerst mee. 'Ik vond de sfeer door de hele wijk erg goed. Veel mooie verlichting, mooie liedjes.' Voor herhaling vatbaar dus! 

Jelle is Koning Herodes en Pien de Engel Gabriel.
Maar Keizer Augustus staan aan de start van het verhaal.
En Eva uit groep 8 is één van de begeleiders.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Nieuws overzicht

Afbeelding
Afsluiting Sijtwendetunnel van 28 april tot 18 mei 3 uur geleden 1
De bewoners van de Brunita J. Gemmekelaan protesteren al sinds vorig jaar tegen de komst van flexwoningen op het Geestwoningpad.
Buurt opgelucht: géén flexwoningen op Geestwoningpad 21 uur geleden
Afbeelding
Van chaotische hoofd naar innerlijke kind 21 uur geleden
Afbeelding
Wereldwinkel Voorschoten: volop keus voor moederdag! 21 uur geleden
Afbeelding
Intratuin rijdt mee in de Bloemencorso met betoverende auto 21 uur geleden