OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Natuurspeeltuin Voorschoten viert komst eigen bijenvolk

Algemeen

Voorschoten - Zaterdag 8 juli hebben de kinderen in de Natuurspeeltuin Voorschoten de bijenstal geopend. De bijenstal en de direkte omgeving ervoor is voor bezoekers afgesloten maar via kijkgaten aan de achterkant van de bijenstal kun je zien wat er in de stal gebeurt. Het was een feestelijke dag met veel activiteiten voor jong en oud. Eerst springen op het springkussen daarna was er een theatervoorstelling van toneelvereniging Ploef 'De stukken van Rembrandt', een vrolijk mysterie voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Picnic verzorgde vanaf 12:00 uur een gezellige lunch en de kinderen mochten namen voor de bijen verzinnen en bloembolletjes knutselen.

Uit de Voorschotense Krant van juli:

Het gaat niet goed met de bij. Tuinen met bloemen en planten veranderen steeds vaker in betegelde terrassen, gif en intensieve landbouw vormen een bedreiging en ook de varroamijt bedreigt hele bijenvolken met uitsterven. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor dat de bij geholpen moet worden. Als de bij uitsterft, sterven er landbouwgewassen uit en dat heeft uiteindelijk zijn weerslag op onze voedselvoorziening.

Rebecca Maier is vrijwilligster bij de Natuurspeeltuin Voorschoten 'Tijdens de Open Imkerijdag op Kasteel Duivenvoorde deed de Imker vereniging een oproep om bijenvolken te adopteren. 'Daar biedt de Natuurspeeltuin een mooie gelegenheid voor', bedacht ik mij. 'Ik kwam in contact met Renée Dijkshoorn die imker is. Samen hebben wij een plan uitgewerkt om achter in het terrein van de natuurspeeltuin een plek te creëren waar een bijenkast geplaatst zou kunnen worden. We krijgen een mooie financiële bijdrage van 'Kern met Pit', een initiatief van de Nederlandse Heidemaatschappij en op de klusdag van NL Doet hebben onze vrijwilligers de handen uit de mouwen gestoken en een prachtige bijenkast te gebouwd'.
Renée Dijkshoorn voert als imker het beheer over de kast. 'Er komt één volk honingbijen met een koningin, een paar darren (mannetjes) en veel werksters die van de vroege morgen tot laat in de avond op zoek zijn naar voedsel. Dat voedsel wordt gevonden in stuifmeel van bloeiende, nectardragende planten', vertelt zij. 'De verkenners vliegen soms wel drie kilometer om voedsel te vinden. Daarom wilde ik speciale planten rond de bijenkast planten. Een aanvraag bij de Groene Motor leverde een bijenvoucher van 1000 euro op, waarmee wij de planten konden aankopen, Een bijenexpert van Naturalis is hier geweest en heeft ons hierbij geadviseerd', vult Rebecca aan.

De natuurspeeltuin gaat geen honing uit de bijenkast verkopen. 'Die honing hebben de bijen zelf hard nodig om te overleven. zegt Renée. Bijen in de natuurspeeltuin gaat dat wel samen met de vele kinderen die er spelen? 'Rebecca maakt zich geen zorgen, 'de honingkast is zo gebouwd dat de vliegopeningen gericht zijn op de zon en van de natuurspeeltuin af. Bovendien is de ruimte rond de bijenkast afgesloten, alleen Renée kan erbij'.

Op 6 juli wordt de bijenkast in de Natuurspeeltuin officieel geopend. Kijk in de agenda op pagina 39 voor het programma.

Vlnr Renée Dijkshoorn en Rebecca Maier voor de ingang van de bijenstal, zie de agenda in deze krant voor het programma van 6 juli.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nieuws overzicht

Afbeelding
Eeke Landman - Sinnema haalt eerste zege binnen voor Running Team 14 uur geleden
Marjon Brinkman en Jeroen Snijder geven valpreventietrainingen bij Plexxus Fysiotherapie. Foto: VSK
Valpreventie? Heb ik niet nodig want ik val nooit! 17 uur geleden 1
De leden van de Jongereraad met vlnr Stan Perel, Sander Douw, Miguel Boersma en Mylène  Trippenzee. Niet op de foto: Stefani Buenrostro. De jongerenraad gaat van zich laten horen! Foto: VSK
De jongerenraad van Voorschoten pakt door 19 uur geleden
5000 deelnemers fietsten en liepen vorig jaar 17.022.738 euro bij elkaar voor het KWF Kankerfonds. Foto: PR Erwin Kessing
Deelnemers Alpe d'Huzes stuur ons je actie qr- code! 25 feb, 23:21
Afbeelding
Hoe migratie echt werkt 25 feb, 12:00