<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Links boven: Edward van Leeuwen, archieffoto Hans Douw 1980
Links boven: Edward van Leeuwen, archieffoto Hans Douw 1980

In memoriam Edward van Leeuwen

Via Voorschoten '97 bereikte ons het trieste nieuws dat Edward van Leeuwen zaterdag op 61-jarige leeftijd is overleden.

Met dank aan Hans Douw plaatsen wij onderstaand In Memoriam

Edward van Leeuwen  Leiden 26 januari 1958  -  Zandvoort 27 juli 2019

Edward van Leeuwen voerde een langdurige strijd tegen een progressieve vorm van MS, die hij uiteindelijk heeft verloren. Edward was een markant lid van SVLV en werd een bekende Voorschotenaar als de man die jarenlang de rol van Sinterklaas vertolkte bij de locale intocht.

Edward van Leeuwen groeide op in een gezin dat sterk betrokken was bij SVLV, de Katholieke voetbalvereniging van Voorschoten. Dat begon in 1972, toen vader Dick meehielp met het metselen van de legendarische open haard in de oude kantine. Edward kwam mee met zijn vader, want hij hield enorm van de familiaire gezelligheid op oude terrein langs het spoor. Later verstevigde die band nog sterker, want van 1981 tot en met 1998 was Dick kantinebaas van SVLV, daarbij steevast ondersteund door zijn vrouw Babs. Dat was in een tijdperk waarin de kantine van de club de huiskamer was van veel Voorschotense gezinnen. In het weekend leefden hele generaties op het Burgemeester van der Hoeven Sportpark, welk verblijf van zaterdag op zondag hooguit een paar uur werd onderbroken om thuis te slapen.

Edward zelf was de edele kunst van het voetballen beperkt machtig. Hij doorliep diverse jeugdelftallen en schopte het nog tot de A2. Daarna stopte hij als spelend lid en richtte hij zich volledig op het vrijwilligerswerk. Hij was lange tijd elftalleider van het tweede zondagelftal, was vaste grensrechter bij diverse teams en was als gastheer in de bestuurskamer het visitekaartje van SVLV. In sociaal opzicht behoorde hij tot het cement van de club. Legendarisch was zijn bulderende lach. Iedereen die op zondag de kantine in kwam trof hem links op zijn vaste plek aan de lange bar, waar hij altijd klaar zat om de toestand in de wereld te bespreken. En ieder gesprek eindigde weer met die bulderende lach. Binnen SVLV nam carnavalsvereniging De Pico Bello's een belangrijke plaats in. Dat Edward op enig moment gekozen werd tot Prins Carnaval en voorop ging in de polonaise, paste heel erg bij hem. Zijn vermogen om een feestelijke rol op authentieke manier in te vullen, kwam ook op een andere plaats van pas. Jarenlang kwam Edward in november op een boot via de Kerksloot het dorp binnen varen, getooid met een lange witte baard en een mijter op zijn hoofd. Na de vaste begroeting door de burgemeester volgde dan een tour door het dorp en een ontvangst in het centrum. De rol van statige en betrokken Sinterklaas was hem op het lijf geschreven.

Veertien jaar geleden werd Edward ziek. Hij verhuisde naar een instelling in Zandvoort, waar hij intensief werd verzorgd. Het feit dat zijn wereld steeds kleiner werd was moeilijk te verkroppen, maar hij bleef zich vasthouden aan de kleine positieve dingen in het leven. De afgelopen tijd verzwakte zijn gezondheid verder, zaterdag jl. verloor hij definitief de strijd.

Edward's sociale DNA leeft voort in zijn zoon Matthew, die al jarenlang als trainer en als coach zeer betrokken is bij de begeleiding van jeugdelftallen van Voorschoten'97. Wij wensen alle familie en vrienden veel sterkte met het verwerken van dit verlies.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten