<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl

Brandweermuseum op zaterdag 10 augustus weer open

Zaterdag 10 augustus van Van 10.00 tot 12.00 uur is iedereen welkom in het brandweermuseum dat is gevestigd in de brandweerkazerne aan het Burg. van der Haarplein in Voorschoten.

Hoe het begon

In 2009 werd de Spuit 41 aangekocht, de brandweerwagen die in de Tweede Wereldoorlog in Voorschoten dienst deed. Brandweervrijwilligers restaureerden de auto. '2,5 jaar zijn we er mee bezig geweest', vertelt Martin Oppelaar. Samen met Jos van den Berg en Willem Olsthoorn is hij het bestuur van de Stichting Spuit 41. 'We hebben er ruim 2500 manuren in gestopt. Materialen konden we kopen dankzij heel veel sponsors maar af en toe hebben we er toch ook eigen geld ingestopt.' Spuit 41 wordt inmiddels regelmatig ingezet bij feesten, partijen, bruiloften en verjaardagen en is een graag gezien gast op de jaarlijkse Oldtimerdag. Voorzitter Glenn Zeelt bracht de mannen een cheque.
De Brandweer beschikt al langer over eigen historisch materiaal en daar kwam steeds meer bij via donaties. Een paar jaar geleden ontstond het idee voor een museum. 'We hebben enorm gezocht naar een onderkomen', gaat Jos van den Berg verder. 'Maar dat lukte niet. Tot de regionalisering van de brandweer. Toen kwam de ademluchtwerkplaats op de kazerne vrij.' De ruimte staat vol met historische brandweerspullen. Van helmen tot uniformen, bluskleding, brandslangen, duikerspak, schaalmodellen van spuitmateriaal en eentje van Spuit 41 gemaakt door Geert van Leeuwen.
De geschiedenis van de brandweer gaat lang terug, zoals historicus Jan Sloof vertelde. Zelfs tot het Beleg van Leiden in de 16e eeuw. 'Toen moest iedereen meewerken als er brand was. Pas in 1883 komt er een vorm van professionalisering en krijgt Voorschoten twee persspuiten. In 1911, met de komst van de waterleiding kwam de eerste gemotoriseerde brandspuit.' Vanaf 1928 is er de vrijwillige brandweer.

Het museum is elke tweede zaterdag van de maand geopend van 10.00 tot 12.00 uur. Toegang is gratis maar er hangt wel een donatieblusser. 'De bedoeling is dat we naast kinderpartijtjes ook scholen en andere belangstellende groepen voorlichting geven over de brandweer en alles wat daar mee samenhangt', zegt Jos. 'Scholen hebben vaak in hun lesprogramma preventieweken en kunnen dit dan koppelen aan een bezoek aan de brandweer en het museum. Spuit 41 zal natuurlijk niet ontbreken.' Meer info: www.spuit41.nl.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten