GroenLinks Voorschoten ging op bezoek bij Dierenasiel Stevenshage om vrijwilligster Suzan Commandeur te interviewen. Foto: GroenLinks Voorschoten
GroenLinks Voorschoten ging op bezoek bij Dierenasiel Stevenshage om vrijwilligster Suzan Commandeur te interviewen. Foto: GroenLinks Voorschoten

GroenLinks op bezoek bij Dierentehuis Stevenshage

Algemeen Regio nieuws

Middenin de zomervakantie ging GroenLinks Voorschoten op bezoek bij Dierentehuis Stevenshage, ook wel Dierenasiel Stevenshage genoemd, om vrijwilligster Suzan Commandeur te interviewen. Suzan is bestuurslid bij Dierentehuis Stevenshage en woont intussen al diverse jaren met vriend, 2 katten en 2 konijnen in Noord-Hofland. Suzan werkt bij de Universiteit Leiden op het terrein van de life sciences, en heeft o.a. onderzoek verricht om alternatieven voor dierproeven te vinden.

Hoe en waarom ben je bij Dierentehuis Stevenshage betrokken geraakt?
Zowel beroepshalve als persoonlijk is Suzan zeer betrokken bij dieren. "Op weg naar mijn werk op het Bio Science Park in Leiden kom ik langs het dierenasiel en op een gegeven moment ben ik ze gaan volgen. 
Toen er in 2015 een vacature voorbij kwam van bestuurslid algemene zaken ben ik er ingestapt."
Suzan houdt zich vooral bezig met de externe communicatie (website, informatiefolders) en fondsenwerving. 

Hoe werkt het bij Dierentehuis Stevenshage?
"Het asiel is geen eindstation voor dieren, maar een tussenstation. We bieden professionele zorg aan honden, katten, konijnen, knaagdieren en tamme vogels en zijn ook goed in staat om nieuwe eigenaren te vinden. Dieren mogen bij het asiel net zo lang blijven totdat er een nieuwe eigenaar gevonden is. Het asiel is daarom ook een goede plek als mensen om wat voor reden dan ook van hun huisdieren af willen."
Behalve aandacht voor dieren denkt en helpt het dierenasiel ook mee met eigenaren die hun dieren niet meer kunnen verzorgen en de kosten voor het afstaan niet kunnen betalen. Er is een fonds opgericht om deze mensen te helpen die kosten beter te dragen.

Kun je iets vertellen over de activiteiten waar je je mee bezig houdt?
"Wekelijks hou ik de website bij, ik regel de gedrukte uitingen zoals banners en posters, en ik zorg voor publiciteit en sponsoring bij evenementen. De Open Asieldag is bijvoorbeeld zo'n evenement. Op zaterdag 5 oktober organiseren we weer een Open Asieldag, daar help ik dan ook mee. Ook ben ik namens het dierenasiel actief op markten, zoals de vrijwilligersmarkt van het Weekend van Voorschoten."

Hoe zie je de toekomst van het dierenasiel?
"Er is altijd de zorg dat de fondsen (donateurs, schenkingen red.) die we nu ontvangen ook in de toekomst blijven komen. Met het nieuwe gebouw kunnen we gelukkig weer een tijd vooruit, al blijft het onderhoud natuurlijk een vaste kostenpost, en de dierenartskosten worden nog elk jaar hoger omdat we een toename zien in het aantal dieren dat gecompliceerde medische zorg nodig heeft. Ook houden we de plannen van de gemeente Leiden over woningbouw naast het hondenbos op ons terrein in de gaten. We willen zekerheid hebben dat het dierenasiel geen last gaat krijgen van eventuele klachten van mogelijke nieuwe bewoners, en we gaan daarom zo vroeg mogelijk in gesprek met de gemeente en betrokken projectontwikkelaars."

Hebben jullie vrijwilligers nodig en waarvoor?
"Vrijwilligers hebben we in de vorm van vooral dierenverzorgers en ook bestuursleden. Die dierenverzorgers werven we door af en toe een avond voor geïnteresseerden te organiseren. Hou hiervoor onze website, www.dierenasielleiden.nl, in de gaten. Het meest lastig is om mensen te vinden die willen helpen met fondsenwerving. En donateurs zijn natuurlijk altijd welkom!" 


 

Nieuws overzicht

Afbeelding
Eeke Landman - Sinnema haalt eerste zege binnen voor Running Team 14 uur geleden
Marjon Brinkman en Jeroen Snijder geven valpreventietrainingen bij Plexxus Fysiotherapie. Foto: VSK
Valpreventie? Heb ik niet nodig want ik val nooit! 17 uur geleden 1
De leden van de Jongereraad met vlnr Stan Perel, Sander Douw, Miguel Boersma en Mylène  Trippenzee. Niet op de foto: Stefani Buenrostro. De jongerenraad gaat van zich laten horen! Foto: VSK
De jongerenraad van Voorschoten pakt door 19 uur geleden
5000 deelnemers fietsten en liepen vorig jaar 17.022.738 euro bij elkaar voor het KWF Kankerfonds. Foto: PR Erwin Kessing
Deelnemers Alpe d'Huzes stuur ons je actie qr- code! 25 feb, 23:21
Afbeelding
Hoe migratie echt werkt 25 feb, 12:00