Stem op de bijenstal van de Natuurspeeltuin. Het kan zo maar € 1500,- opleveren. Foto: Natuurspeeltuin Voorschoten
Stem op de bijenstal van de Natuurspeeltuin. Het kan zo maar € 1500,- opleveren. Foto: Natuurspeeltuin Voorschoten

Stem op de bijenstal Natuurspeeltuin voor de Kern met Pit-trofee

Algemeen

Natuurspeeltuin Voorschoten doet met het bijenstalproject mee aan Kern met Pit, een wedstrijd voor de beste burgerinitiatieven van stichting KNHM. In januari wordt de trofeewinnaar van Zuid-Holland bekend gemaakt. De prijs die deze winnaar ontvangt bedraagt €1.500,- en de winst wordt deels bepaald door het aantal stemmen dat op een project wordt uitgebracht. 

Wilt u de Natuurspeeltuin steunen in deze wedstrijd? Dan wordt u van harte uitgenodigd uw stem uit te brengen op www.kernmetpit.nl. Dit kan nog tot 8 januari. 

Het bijenstalproject
Eén van de doelen van de Natuurspeeltuin is om kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met de natuur en zo een positieve houding tegenover flora en fauna te bevorderen.

In de zomer van 2018 bezocht één van de vrijwilligers van de speeltuin de Open Imkerijdag op Kasteel Duivenvoorde. Zij raakte daar met een imker in gesprek over manieren om de noodlijdende bij te helpen. Zo ontstond het idee van een bijenstal in de natuurspeeltuin. Enerzijds zou hiermee een volk bijen een veilige verblijfplaats geboden worden, anderzijds was dit een mooie kans om bezoekers van de speeltuin vertrouwd te maken met (het nut en de noodzaak van) de bij. 

Samen met bijenhoudster Renée Dijkshoorn werd vervolgens een plan van aanpak opgesteld en ingediend bij 'Kern met Pit', een platform voor (financiële) ondersteuning van burgerprojecten. Dit plan werd goedgekeurd en daarmee kon het project echt van start.

NL Doet
Op 16 maart jl. deed de speeltuin mee aan de landelijke vrijwilligersdag NLDoet en bouwden verschillende deelnemers een prachtige bijenstal achter op het terrein. Ook werd er een wilgentunnel als vliegscherm neergezet om de toekomstige bewoners van de kast de goede kant op te leiden: van de speeltuin af, richting de fruitboomgaard. 

Groene Motor
Een aanvraag bij de Groene Motor (van de Postcodeloterij en de Provicie Zuid-Holland) leverde vervolgens een bijenvoucher van € 1000,- op. Hiermee kon de speeltuin, op advies van de betrokken bijenhoudster en verschillende bijenexperts, speciale planten en bomen aankopen als voedselbron voor de bijen. 

Nieuwe stek
In juli was de temperatuur hoog genoeg voor het uitverkoren bijenvolk om te verhuizen naar de nieuwe stek. Tijdens een feestelijke themamiddag werd de bijenstal officieel geopend. Een namenwedstrijd onder de aanwezige kinderen leverde de nieuwe naam van het volk op: Bella. 

Bellabijen
De Bellabijen worden verzorgd door de bijenhoudster. Zij houdt zich bezig met hun welzijn. De honing wordt niet verkocht want die hebben de bijen zelf nodig om in hun kast te overwinteren. In de lente zullen de bijen weer naar buiten komen en kunnen ze zich tegoed doen aan een mooie slinger biologische voorjaarsbloeiers, geplant tijdens de Nationale Natuurwerkdag. 

Onder begeleiding van de bijenhoudster mogen bezoekers in de stal komen om door een raampje naar het volk in de kast kijken. Dankzij de steun van de Gemeente Voorschoten (sponsoring materiaal) werd in november tenslotte een 15 meter lang halfverhard rolstoel- en kinderwagenpad aangelegd, waardoor de bijenstal nu voor iedere geïnteresseerde te bereiken en te bekijken is.  

Nieuws overzicht

Afbeelding
Zeer muzikaal samenspel Pantelis Protopapas Quartet bij PJPJ Voorschoten 19 feb, 22:25
Jeroen van Dijken VVD Zuid Holland (l)  en Jaap Haubrich VVD Voorschoten.
VVD Voorschoten blij met toekomstig Lammenschansplein 19 feb, 22:22
Afbeelding
Ruim 100 zwemdiploma's uitgereikt in zwembad Het Wedde! 19 feb, 10:53 1
Afbeelding
PvdA en GroenLinks: Leegstand centrum bedreigt levendigheid dorp! 19 feb, 08:53 2
Afbeelding
Big Band komt naar Voorschoten! 17 feb, 14:45 1