Afbeelding

Kunstcolleges in Museum Voorschoten

Algemeen

Vanaf 13 februari start een cyclus kunstcolleges met als titel:

De Gouden Eeuw en haar impact op hoe wij naar kunst kijken.

Het thema van deze reeks gaat over Kunst uit de Gouden Eeuw en hoe deze bijzondere eeuw ons kijken naar kunst tot de dag van vandaag beïnvloedt. Het eerste college bestaat uit een introductie van de Gouden Eeuw en voorbeelden van deze eeuw in de collectie bij Museum Voorschoten en musea uit het regio. Dit college wordt door Tascha Sciarone aangeboden, een kunsthistorica gespecialiseerd in musea en collecties en hoe politiek en sociale omstandigheden collectiepresentaties beïnvloeden. Het tweede college gaat over symboliek in portretten uit de Gouden Eeuw. Dit college wordt door Huub Breuer gegeven. Huub is een historicus gespecialiseerd in De Nederlandse Gouden Eeuw. Het derde en vierde college wordt door kunstenaar Afsaneh Taghavi gegeven. Afsaneh verdiept zich in de kunsttechniek: tempera schilderen; deelnemers worden uitgebreid bekend gemaakt met de geschiedenis en toepassing van deze schildertechniek. Het vijfde college gaat over architectuur uit de Gouden Eeuw, omdat wij iedere dag leven in steden en dorpen die tijdens deze periode een bloei gekend hebben. Dit college wordt verzorgd door Tascha Sciarone, Huub Breuer en een monument specialist, Judith van Hoogdalem.
Het zesde en laatste college gaat over de invloed van de Gouden Eeuw op de contemporaine kunst.

Alle lezingen worden gehouden in Museum Voorschoten op de genoemde data vanaf 19.30 uur. U kunt tevoren reserveren en betalen via ideal. Klik dan hier. Eén lezing kost € 5,00 (incl. pauzedrankje).

Het programma

College 1: Gouden Eeuw van kunst – verhalen vertellen
Donderdag – 13 februari 2020
Spreker: Tascha Sciarone
Start 19:30 – Duur ongeveer 1,5 uur met 15 minuten pauze.

Dit college is voor iedereen die meer wil weten over hoe de Nederlandse Gouden Eeuw het kijken naar kunst beïnvloedt. Wij gaan kijken waarom kunst uit deze tijd nog zo sprekend is en welke stappen genomen worden met werk uit die periode. Tascha leg uit waarom er zoveel onderzoek, tentoonstellingen en algemene aandacht besteed wordt aan de Gouden Eeuw en waarom museologen het nu niet meer willen. En hoe gaat het verder met de vraag en aanbod over kunst uit de zeventiende eeuw? We kijken hoe de zilver tentoonstelling van Museum Voorschoten, 350 jaar Rembrandt, de tentoonstelling Rembrandt De Gouden Eeuw in De Lakenhal en het nieuw opgeleverde Boerhave Museum in Leiden hiermee omgaan.

College 2: Portretten en de verandering in Moraal
Donderdag – 12 maart 2020
Spreker: Huub Breuer
Start 19:30 – Duur ongeveer 1,5 uur met 15 minuten pauze.

Een college over de symboliek in portretten die een veranderende moraal in de Gouden Eeuw visualiseren. In dit college wordt de symboliek in portretten en de veranderende denkwijze van de tijd uitgelegd. De Gouden Eeuw kan soms als een vaste en uniforme periode klinken, maar niets is minder waar. Huub legt de nuances uit in de symboliek door de Gouden Eeuw heen. Deze is vast gevangen in portretten.

College 3: Tempera een techniek van tijd en economie
Donderdag – 9 april 2019
Start 19:30 – Duur ongeveer 1,5 uur met 15 minuten pauze.
Spreker: Afsaneh Taghavi

Een college over kunsttechniek en de symbiotische relatie tussen de socio- en economische veranderingen in de Gouden Eeuw en de geniale kunst uit deze periode. Deelnemers komen tot het inzicht van een schilder en zijn technieken in die tijd.

College 4: Een worskhop in Tempera
Donderdag – 14 mei 2020
Start 19:30 – Duur ongeveer 1,5 uur met 15 minuten pauze.
Spreker: Afsaneh Taghavi

Deelnemers gaan zelf aan de slag met tempera verf maken en ermee schilderen. Afsaneh begeleid deelnemers in het maken van tempera verf en het maken van kunst ermee. Het wordt zeer op prijs gesteld dat deelnemers college 3 gevolgd hebben als ze mee willen doen aan deze workshop.

College 5: Architectuur, het is overal en brengt eigenlijk het meeste genot
Donderdag – 11 juni 2020
Start 19:30 – Duur ongeveer 1,5 uur met 15 minuten pauze.
Sprekers: Tascha Sciarone, Huub Breuer en Judith van Hoogdalen

Veel grote steden in Nederland hebben een ongekende architectuur ontwikkeling meegemaakt tijdens de zeventiende en achttiende eeuw. Deze stijl heet Nederlands Classicisme. Moderne huizen kijken nog steeds naar dit Nederlandse Classicisme. In dit college leren wij over verschillende architectuur principes in de zeventiende eeuw en hoe de consequente ontwikkeling er van nog terug te zien is in ons dorp Voorschoten.
Een gastdocent sluit zich aan bij dit college: Judith van Hoogdalen. Zij werkt bij de Gemeente Den Haag bij de afdeling Monumenten Zorg. Zij komt ons vertellen over het onderzoek van een zeventiende-eeuws huis. Wij horen hoe dit soort onderzoek te werk gaat en wat het betekent voor hedendaagse bewoners.
Huub Breuer sluit af met vraagstukken over Kasteel Duivenvoorde dat tot onlangs nog een levendig monument was.

College 6: Contemporaine kunst en de Gouden Eeuw
PAN en TEFAF dé kunstbeurzen van Nederland
Donderdag – 9 juli
Spreker: Tascha Sciarone

De kunst van de Gouden Eeuw bevond zich altijd in musea. Dia slotcollege gaat over contemporaine kunst geïnspireerd door de Gouden Eeuw.
We zien vooral stillevens in fotografie en schilderkunst bij prestigieuze Nederlandse kunst beurzen PAN en TEFAF. Dit is al een paar jaar gaande en kunstenaars herinterpreteren Nederlandse kunst uit de zeventiende en achttiende eeuw in contemporaine jasjes. In Voorschoten hebben wij ook een aantal kunstenaars die schilderen zoals de meesters uit de zeventiende- en achttiende eeuw. Dit college kijken we naar hoe kunst en tentoonstellingen kunstenaars nu beïnvloeden. Het doel is om een betere grip te krijgen op contemporaine kunst en het vormende jasje van kunst uit de Gouden Eeuw.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Mis het niet: De Goed Voor Elkaar Show 2024! 2 uur geleden
Wethouder Paul de Bruijn kwam Imadeddine Hader van de Stichting Assalem feliciteren. Foto's: VSK
Het begin van een traditie: samen het Suikerfeest vieren 9 uur geleden 1
Afbeelding
Blijf langer sterk 11 uur geleden
De eerste Zonnebloemloten zijn verkocht door Zonnebloemvoorzitter Bert Dedden, aan burgemeester Stemerdink
Burgemeester Nadine Stemerdink koopt eerste Zonnebloemloten 17 apr, 15:04
Afbeelding
Voorschoten sluit aan bij Hollandse Plassen 17 apr, 13:42