Yt de Jonge, Mieke Krom en Peter van Aken zijn initiatiefnemers van de Voorsche Hof. Foto: VSK
Yt de Jonge, Mieke Krom en Peter van Aken zijn initiatiefnemers van de Voorsche Hof. Foto: VSK

Voorsche (Knarren) Hof hoopt op plek bij Huize Bijdorp

Algemeen Regio nieuws

De woonhofjes zijn weer helemaal terug. In Voorschoten is een groep inwoners al twee jaar bezig om dit te realiseren: 'Het Voorsche Hof'. De deelnemers hopen op een plek in de toekomstplannen voor Huize Bijdorp. Tijdens de informatieavond op 14 januari hebben zij zich aangemeld voor de plangroep.

'Wij werken samen met de landelijke Stichting Knarrenhof die ons met kennis en kunde kan ondersteunen', zegt Mieke Krom. 'Zo is er dankzij de stichting onlangs een eerste Knarrenhof in Zwolle gerealiseerd. Ze hebben dus ervaring en de stichting blijft ook na oplevering betrokken. Knarrenhof vonden wij niet zo'n leuke naam dus wij hebben het project Voorsche Hof genoemd.' Mieke is, samen met onder andere haar man Peter van Aken en Yt de Jonge, een van de initiatiefnemers van de groep. 'Langer thuis wonen is prima maar er is veel eenzaamheid', zegt Peter. 'Veel ouderen willen gezellig, toekomstbestendig, onafhankelijk, maar ook met elkaar wonen. Als het woonhof goed functioneert zijn bewoners gelukkiger en gelukkige bewoners vragen minder zorg. Minder zorg betekent minder kosten voor de gemeente. Door deze zorgvoorbereide woningen te bouwen, krijg je ook een betere doorstroming in de woningmarkt. En dat staat bij veel gemeenten boven aan de agenda.' Toen de groep begon stonden er in Voorschoten een aantal bouwprojecten op stapel. 'Die zijn inmiddels allemaal ingevuld maar voor de Voorsche Hof was vooralsnog geen belangstelling. De plannen voor Huize Bijdorp zijn voor ons ideaal. Mooie omgeving en dicht bij voorzieningen als centrum, markt en OV.'

De groep wil minimaal 24 tot 30 woningen bouwen met openbare ruimtes. De hofjes worden rondom een grote tuin gebouwd. 'Je maakt zelf uit hoe groot het huis wordt, dat kan tussen de 50 en 120 m2, afhankelijk van je situatie', vertelt Yt. 'We hebben bewust gekozen om ook sociale huur en koop mogelijk te maken zodat het voor iedereen bereikbaar is. En wellicht kunnen we de bouw combineren met woningen voor jonge gezinnen. Kinderen maken de wijk levendig. En wij zijn als bewoners ook bereid om vrijwilligerswerk te doen op het terrein.'

Het Voorsche Hof past ook prima bij de kernwaarden van de zusters als onder andere nabij zijn en geborgenheid. De plangroep wil nog voor de zomer een spelregelkaart voor Huize Bijdorp aan de gemeenteraad sturen. Wie interesse heeft in de Voorsche Hof kan zich aanmelden op www.knarrenhof.nl.

Nieuws overzicht

Na afloop werd er nog druk gediscussieerd over de antwoorden. Het bleef nog lang gezellig!
Ruim 180 deelnemers aan Oranje Pubquizzen 4 uur geleden 1
Afbeelding
Volleybalrecreanten Gemini Kangeroes zoeken sociale spelers 22 uur geleden
Jan Spit (l) en Hans Dijksterhuis organiseren ook dit jaar het Voorschoten Open op 25 mei. Foto: VSK
13e editie Voorschoten Open Golf op zaterdag 25 mei 23 apr, 10:00
Afbeelding
Depressievereniging afdeling Leiden heeft ruimte voor nieuwe deelnemers!! 23 apr, 09:59
Na nog veel spannende momenten in het laatste kwart bleef de eindstand onbeslist, wat voor de blauwen toch als winst voelde!
Meisjes Forescate MO 12-4 spelen gelijk tegen Zoetermeer 23 apr, 09:02