Juf Conny van der Krogt. Foto: pr
Juf Conny van der Krogt. Foto: pr

Dagboek van een leerkracht (deel 21: jongleren met lessen)

Algemeen Regio nieuws

Juf Conny van der Krogt van de Fortgensschool geeft de lezers van de Voorschotense Krant een inkijkje in het schoolleven in coronatijd. 

Na een heerlijk weekend mocht ik vanmorgen de kinderen op het plein verwelkomen. Een behoorlijk aantal dit keer, wel 25 kinderen in de opvang. Dat betekent dat wij met 4 volwassenen de kinderen over 4 groepen moeten verdelen. Dit keer had ik de kinderen van groep 3 en 4 en daarnaast een enkeling uit groep 5. Mijn collega had de kinderen uit de hogere groepen en de kleuters zijn over 2 lokalen verdeeld.Op die manier kunnen we over de hele school verspreid zitten, want naast het gebruik van de lokalen moeten we ook zorgen dat er niet teveel kinderen tegelijk richting het toilet gaan bijvoorbeeld. 

Lesgeven…. wat is dat toch leuk om te doen! Lessen op verschillende niveaus zijn we inmiddels wel gewend, maar echt in drie verschillende groepen instructie geven is toch een vorm van jongleren met de lessen. Waar de een leert wat een ‘plank’ woord is (/nk/ daar komt geen /g/ tussen) is de ander druk bezig met woorden met 3 medeklinkers op het eind. Ook bij rekenen is het schakelen, maar wat een gezelligheid in school. 

Na een zonnige pauze gaan de groepen 4 t/m 8 op gepaste afstand naar het jeugdjournaal kijken en kan ik met de kinderen van groep 3 gaan lezen. Daarna met de kinderen van groep 5 de film behorende bij de les over geld bekijken en iedereen is weer heerlijk aan het werk. Dus tijd om te zien wat de mannen uit groep 4 aan het doen zijn; zij lezen in hun leesboek. Prima.

Aan het einde van de ochtend is eigenlijk iedereen klaar met de opdrachten en is er zelfs tijd voor een Kahoot, een soort online quiz. De eerste over de woorden die bij het taalthema aan bod komen, de tweede met letters uit groep 3. Spannend hoor, zeker als je dit nog nooit gedaan hebt. Maar dan is het fijn als de kinderen uit groep 5 de kinderen uit groep 3 kunnen helpen.

Deze week ontvangen alle kinderen van onze school een springtouw met hierbij de opmerking dat de lijntjes die tussen school en thuis de afgelopen weken zo intensief zijn geweest nu zichtbaar zijn geworden. Morgen gaan de kinderen van groep 8 op de fiets langs alle huizen om het cadeautje weg te brengen. Superhulpen! Tijdens de lunchpauze hebben we de routes even uitgezocht. Als je Voorschoten een beetje kent, is het niet zo moeilijk was onze conclusie.

Vanmiddag heb ik mijn mailtjes van de afgelopen dagen weggewerkt. Mijn collega’s die de opvang deden, hebben het programma van de Koningsspelen van afgelopen vrijdag nog een keer te voorschijn gehaald. Na nog een oudergesprek kon ik om 17.30 uur de deur achter me dichttrekken. Morgen weer een dag

Nieuws overzicht

Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 2 uur geleden 9
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 19 uur geleden 8
Onlangs werd 25 jaar aangepast roeien, gevierd bij Roeivereniging Rijnland
25 jaar aangepast roeien binnen roeivereniging Rijnland 21 uur geleden
Afbeelding
MHC Forescate JO14-2 toont teamspirit tegen koploper Rijswijk 21 uur geleden
Tamim Haqparast en Shah Wali laten u in hun nieuwe restaurant Meydani graag kennismaken met de authentieke oosterse keuken. Foto: Vsk
Geniet bij Meydani van de authentieke oosterse keuken gisteren 2