Afbeelding

Werkgroep Voorschoten onder Hoogspanning luidt noodklok

Algemeen Regio nieuws

(Ingezonden persbericht) Fijnstof, virussen en straling hebben twee dingen gemeen: ze zijn onzichtbaar en tasten de gezondheid van burgers aan. De Werkgroep Voorschoten onder Hoogspanning heeft in een brandbrief aan de gemeente hierover wederom haar grote zorgen geuit. Actie is volgens de groep nu vereist. De tijd van blijvend overleg en niet nagekomen toezeggingen is voorbij.

Bewoners van het appartementencomplex Voorschehorst aan de Burgemeester Ververlaan wijzen op straling door de nabijheid van de hoogspanningsmast 26N. Er zijn sterke aanwijzingen dat dit onder meer (jeugd)leukemie, kanker en Alzheimer kan veroorzaken.Bij het bouwen van de wijk Voorschepark zijn de kopers geïnformeerd dat alle kabels van de hoogspanningslijn onder de grond zouden worden geplaatst. Na de koop besloot de gemeente toch het opstijgpunt van de mast te handhaven en werd de mast op circa 25 meter van het appartementencomplex geplaatst. Toezeggingen van de gemeente in 2011, gedaan door de wethouder, om toch te gaan onderkabelen zijn, tot nu toe, niet gehonoreerd.

Al vele jaren is landelijk sprake van een zogeheten voorzorgbeleid aangezien steeds duidelijker wordt dat te hoge stralingsconcentraties rond hoogspanningsleidingen en masten leiden tot onrust en gezondheidseffecten. De norm is nu dat er niet (nieuw) mag worden gebouwd in de zone van 80 meter van een hoogspanningslijn. Verder is er landelijk een zeer ruim budget beschikbaar voor onder meer het opkopen van woningen onder hoogspanningslijnen en een sinds 2018 verhoogde subsidie tot 85% van de kosten voor verkabeling of verplaatsing in geval van bestaande bewoning binnen de 80 meter zone.

Voor Voorschoten geldt nu specifiek voor de masten 23B (Gemmekelaan) en 26N dat deze op circa 25 – 30 meter van woningen zijn gelegen en door het ontbreken van actie van de gemeente nog niet op de lijst staan van gesubsidieerde masten geschikt voor onderkabeling. In de laatste raadsvergadering van 19 april werd dit vraagstuk wederom doorgeschoven. De argumenten dat er geen aantoonbare gezondheidsrisico's zijn en het te duur is, zijn volstrekt niet valide. Gezondheidsrisico's zijn meer dan aannemelijk aanwezig (zie ook het landelijk beleid) en te duur is relatief, niet onderbouwd, gaat voorbij aan baten en lost het probleem niet op.Vele tientallen woningen vallen binnen deze straal van 80 meter. 

Wat vragen wij nu aan de gemeente? Onderneem eindelijk actie om, net als de masten bij het Wedde, de zorgmasten 23B en 26N op de landelijke prioriteitenlijst te plaatsen. Dan vallen ook deze masten onder de 85% subsidieregeling. Besluit om een haalbaarheidsverkenning te laten plaatsvinden voor onderkabeling en/of verplaatsing en maak een businessplan met afgewogen kosten en baten.Met de huidige coronacrisis is wederom aangetoond dat de onzichtbare vijanden met gezondheidsrisico's als virussen, fijnstof en straling een adequaat antwoord vereisen. Ook op gemeentelijk niveau.

Werkgroep Voorschoten onder Hoogspanning

Nieuws overzicht

Royal Funk  maakte er een avondje onvervalste jazz van.
Royal Funk betoverde publiek tijdens PJPJ concert 4 uur geleden
Afbeelding
Binnenkort in de bibliotheek Voorschoten-Wassenaar 5 uur geleden
Afbeelding
Actie groep 8 Fortgens levert € 1000,- voor ALS en de Koningsspelen 7 uur geleden
Burgemeester Stemerdink reikte vanmorgen zeven Koninklijke Onderscheidingen uit in Kasteel Duivenvoorde.
Zeven Voorschotenaren krijgen een lintje 11 uur geleden
De ambtenaren gaan een paar jaar vanuit de Van Beethovenlaan werken.
Ambtenaren naar kantoorruimte Van Beethovenlaan, niet in het centrum 11 uur geleden